Η πρώτη μεγάλη παρτίδα των εμβολίων θα κατανεμηθεί στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία και από εκεί θα γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα...

Με ειδική πτήση που θα προσγειώθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», περίπου στις  08:30 το πρωί, έφτασαν στην Αθήνα οι 83.850 δόσεις του εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού.

Τα σκευάσματα είναι των εταιριών  Pfizer/BioNTech.

Φωτιά η Τζολί! Το σέξι φόρεμα που αναστάτωσε στην πρώτη της εμφάνιση μετά το διαζύγιο!
Φωτιά η Τζολί! Το σέξι φόρεμα που αναστάτωσε στην πρώτη της εμφάνιση μετά το διαζύγιο!

Κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας με επικεφαλής τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής βρέθηκαν στο αεροδρόμιο προκειμένου να παραλάβουν τις δόσεις του εμβολίου.

Ο κ. Χαρδαλίας δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις, ωστόσο αποχωρώντας σημείωσε: «Συνεχίζουμε κανονικά, βάσει του επιχειρησιακού μας σχεδίου».

Η πρώτη μεγάλη παρτίδα  των εμβολίων θα κατανεμηθεί στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία και από εκεί θα γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα.    

Οι 83.850 δόσεις του εμβολίου, έρχονται να προστεθούν  στις 9.750 δόσεις που παραλάβαμε στις 26 Δεκεμβρίου.

Έως τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουμε 419.250 δόσεις της Pfizer, έως τα τέλη Φεβρουαρίου 433.450 δόσεις της Pfizer και έως τα τέλη Μαρτίου 1.255.800 δόσεις.

Στις δόσεις αυτές, θα προστεθούν οι παραδόσεις της Moderna , που αναμένεται έγκριση από τον ΕΜΑ στις 6 Ιανουάριου και αφορούν 240.000 για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σε αυτές θα προστεθούν και οι παραδόσεις της εταιρίας AstraZeneca, και αφού λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ, 500.000 δόσεις μέχρι τέλος Ιανουαρίου, 800.000 το Φεβρουάριο, 1,5 εκατ. το Μάρτιο και 2,2, εκατ. τον Απρίλιο. Επίσης σε αυτές, μετά τις εγκρίσεις, θα προστεθούν και οι παραδόσεις από τρεις ακόμα εταιρίες.

Το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εμβολιασμοί των υγειονομικών που ξεκίνησαν στα πέντε Νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής «Ευαγγελισμό», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο» Βούλας.

Σήμερα ξεκινούν οι εμβολιασμοί  των υγειονομικών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, Πατρών, Λάρισας και Ιωαννίνων.

Στις 4 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο γενικός εμβολιασμός των υγειονομικών και έως 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη δόση εμβολιασμού των υγειονομικών, των φιλοξενουμένων σε: οίκους ευγηρίας, μονάδες χρόνιας φροντίδας και κέντρων αποκατάστασης.

Το Φεβρουάριο η δεύτερη φάση του εμβολιασμού

Με βάση τους υπολογισμούς εκτιμάται ότι στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Στη δεύτερη φάση του εμβολιασμού θα εμβολιαστούν τα άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων).

Θα υπάρξει επίσης περαιτέρω προτεραιοποίηση ως εξής:

Ατομα ηλικίας 85 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19 ανεξαρτήτως ηλικίας, προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του κράτους, άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων), ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19.

Η τρίτη φάση εμβολιασμών, που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον προσεχή Ιούνιο, θα αφορά τον πληθυσμό ηλικίας 18 ετών και άνω, χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Πως θα κλείνονται τα ραντεβού για εμβολιασμό

Η πλατφόρμα για να μπορεί ο πολίτης να κλείσει ραντεβού θα ανοίξει τον Ιανουάριο.

Πώς μπορεί ο πολίτης να κλείσει ραντεβού:

  • εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβει αυτόματο μήνυμα εάν είναι στις ομάδες προτεραιοποίησης για το ραντεβού του
  • μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr με το ΑΜΚΑ
  • από το φαρμακείο της γειτονίας ή από ΚΕΠ

«Είναι πολύ σημαντικό να γραφτούμε στην άυλη συνταγογράφηση ή να εγγράψουμε τους συγγενείς μας» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) είναι απαραίτητος για τον εμβολιασμό των πολιτών.

Συνεπώς, όπως είπε, όσοι πολίτες δεν έχουν ΑΜΚΑ, θα πρέπει να καταφεύγουν στα κατά τόπου ΚΕΠ για να προχωρούν στην άμεση έκδοσή του. 

Με ποια κριτήρια επιλέγονται

Σύμφωνα με την ίδια, το πρώτο κριτήριο είναι «ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση», δηλαδή τα άτομα με «μεγάλη ηλικία» καθώς αυτός είναι ο «υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για βαριά νόσηση».

Το δεύτερο κριτήριο είναι «ο αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης στον ιό» και η κύρια ομάδα «που εκτίθεται και κινδυνεύει σοβαρά από τον ιό είναι οι υγειονομικοί».

Το τρίτο κριτήριο είναι «η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ατόμων ηλικιωμένων, ατόμων που ζουν σε ειδικές δομές, σε δομές αποκατάστασης ή και οι χρονίως πάσχοντες» είπε η κ. Θεοδωρίδου και προσέθεσε ότι τελευταία ομάδα –το τέταρτο κριτήριο- είναι «οι λίγοι, όμως απαραίτητοι για την λειτουργία του κράτους».

Οι αλλεργίες

Οσον αφορά στην πολύ εύλογη απορία των πολιτών σχετικά με αλληλεπίδραση αλλεργιών με το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, η ειδικός εξήγησε χθες, επικαλούμενη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (ECDC) και την αλλεργιολογική και ανοσολογική Εταιρεία της χώρας μας, ότι οι αλλεργίες από τα εμβόλια για τον κορονααϊό είναι εξαιρετικά σπάνιες και συγκεκριμένα 1,3 περιπτώσεις σε ένα εκατομμύριο δόσεις.

«Αλλεργίες συνηθισμένες -όπως σε τρόφιμα, φάρμακα, αεροαλλεργιογόνα, τοξικές ουσίες, ή ακόμα και τοξικές ουσίες υμενοπτέρων, όπως είναι από τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας, δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι μόνο για τα άτομα με σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις, χρειάζεται ιατρική γνώμη πριν τον εμβολιασμό. «Μόνο αναφυλακτικές αντιδράσεις σοβαρές, που οδηγούν ένα άτομο στο Νοσοκομείο και έχει ανάγκη ενδοφλέβιας ή ενδομυικής χορήγησης φαρμάκων, μπορεί να απαιτήσουν πριν τον εμβολιασμό και τη γνώμη του γιατρού του ή του αλλεργιολόγου» είπε.

Για το ενδεχόμενο μιας πιο σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης το προσωπικό σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο γνωρίζει πώς θα διαχειριστεί την άμεση αντιμετώπιση όποιας, ακόμα και ήπιας, αλλεργικής αντίδρασης όπως και η πιθανότητα για μια πιο σοβαρή με την χορήγηση της επινεφρίνης.

Πηγή: in.gr

Thrylos24.gr

Ακολουθήστε στο Google News το THRYLOS24 και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από το THRYLOS24