Δέκα χρόνια πράσινης ευρωπαϊκής ανυπαρξίας…
Ελάχιστοι αναφέρθηκαν αυτές τις μέρες στη «μαύρη» επέτειο του πράσινου σωματείου. Δέκα χρόνια χωρίς νίκη σε ευρωπαϊκό όμιλο. Το έχουν πετύχει 181 ομάδες από όλη την Ευρώπη, αλλά όχι ο Παναθηναϊκός. Η Αθλητική διαπλοκή θυμίζει...
Δέκα χρόνια συμπλήρωσε αυτές τις μέρες ο Παναθηναϊκός χωρίς καμία νίκη σε ευρωπαϊκό όμιλο οποιασδήποτε διοργάνωσης. Ήταν 22/11/2012, όταν το τριφύλλι νικούσε για τελευταία φορά σε ευρωπαϊκό όμιλο. Αντίπαλός του ήταν η άσημη Μάριμπορ στο Europa League, την οποία νίκησε με 1-0. Τα όνειρα για πρόκριση στην επόμενη φάση έμειναν όνειρα και έκτοτε η νίκη αγνοείται…
Από τότε πέρασε μία ολόκληρη δεκαετία και συνέβησαν μεταξύ άλλων, τα εξής:
- Η ΑΕΚ υποβιβάστηκε στην Γ’ εθνική, επέστρεψε και έφτιαξε γήπεδο.
- Η Λίβερπουλ πήρε πρωτάθλημα.
- Η βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε.
- Η Ελλάδα που μόλις είχε μπει στα μνημόνια, βγήκε από τα μνημόνια και άλλαξε τους εξής πρωθυπουργούς: Αντώνης Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας, Βασιλική Θάνου, Αλέξης Τσίπρας (ξανά), Κυριάκος Μητσοτάκης.
- Η ανθρωπότητα πέρασε και ξεπέρασε μία μεγάλη πανδημία.
Οι προσπάθειες συνεχίστηκαν: Το 2014 ο Παναθηναϊκός τερμάτισε τελευταίος στον όμιλό του στο Europa League με μόλις 2 βαθμούς από 2 ισοπαλίες, ενώ και το 2016 τερμάτισε επίσης τελευταίος στον όμιλο του με 1 βαθμό από μία ισοπαλία. Φυσικά, υπήρξαν αποτυχημένες προσπάθειες στα προκριματικά, αλλά και το stop της ΟΥΕΦΑ λόγω αδειοδότησης…
Η προσφορά του Παναθηναϊκού στη χώρα μας από το 2012 είναι σχεδόν μηδενική, ενώ την ίδια εποχή ο Ολυμπιακός τροφοδοτούσε το Ελληνικό ποδόσφαιρο με εντυπωσιακές βαθμολογικές συγκομιδές. Στο Champions League ο κανόνας ήταν οι πολύ καλές συγκομιδές, όπως οι 10 βαθμοί (2013/14) και οι 9 βαθμοί (2011/12, 2012/13, 2014/15, 2015/16), ενώ και στο Europa League ο Ολυμπιακός είχε πολύ καλές βαθμολογικές συγκομιδές, όπως οι 8 βαθμοί (2016/17), οι 10 βαθμοί (2018/19) και οι 9 βαθμοί (2021/22).
Και όμως με αφορμή τη φετινή παρουσία του Ολυμπιακού που δεν ήταν επιτυχημένη, έχει γιγαντωθεί μία πρωτοφανής σπέκουλα και προπαγάνδα από τους οπαδούς όσων δεν έχουν συνεισφέρει το παραμικρό στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και έχουν καταρρεύσει στο ranking της ΟΥΕΦΑ σε απύθμενα βάθη…
Γυρίζοντας το χρόνο πίσω στο 2007, όταν ο Ολυμπιακός πέτυχε την πρώτη εκτός έδρας νίκη της ιστορίας του στους ομίλους του Champions League επί της Βέρντερ στη Βρέμη με 1-3 (εκεί που ο Παναθηναϊκός εισέπραξε πεντάρα), οι ειρωνείες έδιναν και έπαιρναν επειδή ο Ολυμπιακός μετρούσε 10 χρόνια χωρίς διπλό στη διοργάνωση:
Μιλούσαν για «θαύμα», «εθνική εορτή» και «παρέλαση», ενώ ο Ολυμπιακός είχε κάνει εκτός έδρας νίκες και στην Κύπρο επί της Ανόρθωσης (1998-προκριματικά Τσάμπιονς λιγκ) και στην Ιταλία επί της Γιουβέντους (1999-κύπελλο ΟΥΕΦΑ) και στην Γαλλία επί της Σοσό (2005-κύπελλο ΟΥΕΦΑ).
Πώς τα έφερε όμως έτσι η ζωή; Αυτοί που έστηναν παρελάσεις για τα 10 χρόνια χωρίς διπλό στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς λιγκ, τώρα μετράνε τα 10 χρόνια ενός πραγματικού Γολγοθά, τα 10 χρόνια χωρίς νίκη της δικής τους ομάδας σε όμιλο οποιασδήποτε ευρωπαϊκής διοργάνωσης!
Για την ιστορία, 181 ομάδες από κάθε 40 χώρα της Ευρώπης, έχουν πετύχει νίκη σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης, αλλά ο πρέσβης όχι… Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία από την έρευνα της Αθλητικής διαπλοκής:
Γερμανία (15 ομάδες) Μπάγερν Μονάχου, Μπορούσια Ντόρτμουντ, Λειψία, Μπάγερ Λεβερκούζεν, Σάλκε, Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Γκλάντμπαχ, Βόλφσμπουργκ, Φράιμπουργκ, Χοφενχάιμ, Άουγκσμπουργκ, Μάιντζ, Κολωνία, Χέρτα, Ουνιόν Βερολίνου.
Αγγλία (13 ομάδες) Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Τότεναμ, Λέστερ, Έβερτον, Γουλβς, Γουέστ Χαμ, Σαουθάμπτον, Σουόνσι, Γουίγκαν,
Ισπανία (13 ομάδες) Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Σεβίλλη, Βαλένθια, Βιγιαρεάλ, Εσπανιόλ, Μπέτις, Αθλέτικ Μπιλμπαό, Γρανάδα, Χετάφε, Σοσιεδάδ, Θέλτα,
Ιταλία (10 ομάδες) Γιουβέντους, Ίντερ, Ρόμα, Μίλαν, Αταλάντα, Νάπολι, Φιορεντίνα, Λάτσιο, Τορίνο, Σασουόλο.
Γαλλία (10 ομάδες) Παρί Σεν Ζερμέν, Μονακό, Μαρσέιγ, Λιόν, Μπορντό, Σεντ Ετιέν, Νις, Γκινγκάμπ, Λιλ, Ρεν.
Ρωσία (10 ομάδες) Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Κρασνοντάρ, Ντιναμό Μόσχας, Ρούμπιν Καζάν, Λοκομοτίβ Μόσχας, Ροστόφ, Κουμπάν, Αντζί Μαχατσκαλά.
Πορτογαλία (8 ομάδες) Πόρτο, Μπενφίκα, Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Μπράγκα, Γκιμαράες, Εστορίλ, Μπελενένσες, Ρίο Άβε, Γκιμαράες.
Τουρκία (8 ομάδες) Γαλατασαράι, Μπεσίκτας, Φενέρμπαχτσε, Τραμπζονσπορ, Οσμανλίσπορ, Μπασακσεχίρ, Κονιασπόρ, Σίβασπορ.
Βέλγιο (8 ομάδες) Άντερλεχτ, Κλαμπ Μπιζ, Γκενκ, Γάνδη, Σταντάρ Λιέγης, Ζούλτε Βάρεγκεμ, Λόκερεν, Άντβερπ.
Ουκρανία (6 ομάδες) Σαχτάρ Ντόνετσκ, Ντνίπρο, Ντιναμό Κιέβου, Ζόρια Λουχάνσκ, Τσερνομόρετς, Βόρσκλα Πολτάβα.
Αυστρία (6 ομάδες) Αούστρια Βιέννης, Σάλτσμπουργκ, Ραπίντ Βιέννης, Λίντσερ, Ράντερς, Βόλφσμπεργεκρ.
Ελβετία (6 ομάδες) Βασιλεία, Γιούνγκ Μπόις, Ζυρίχη, Λουγκάνο, Σιόν, Τουν.
Ολλανδία (5 ομάδες) Άγιαξ, Αϊντχόφεν, Άλκμααρ, Φέγενορντ, Φίτεσε.
Τσεχία (5 ομάδες) Σπάρτα Πράγας, Βικτόρια Πλζεν, Σλάβια Πράγας, Σλόβαν Λίμπερετς, Γιάμπλονετς.
Δανία (5 ομάδες) Κοπεγχάγη, Άαλμποργκ, Μίντιλαντ, Esbjerg, Σίλκεμποργκ.
Κύπρος (5 ομάδες) ΑΠΟΕΛ, Απόλλων Λεμεσού, Ομόνοια Λευκωσίας, ΑΕΚ Λάρνακας, Ανόρθωση.
Ελλάδα (4 ομάδες) Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Αστέρας Τρίπολης.
Νορβηγία (4 ομάδες) Μόλντε, Ρόζενμποργκ, Μπόντο Γκλιμτ, Σάρπσμποργκ 08.
Σουηδία (4 ομάδες) Μάλμε, Έλφσμποργκ, Έστερσουντ, Τζουγκάρντεν.
Σκωτία (3 ομάδες) Σέλτικ, Ρέιντζερς, Χαρτς.
Ισραήλ (3 ομάδες) Μακάμπι Τελ Αβίβ, Μακάμπι Χάιφα, Χαποέλ Μπερ Σεβά.
Ρουμανία (3 ομάδες) Στεάουα Βουκουρεστίου, Άστρα Γκιουργκιού, Κλουζ.
Σλοβακία (2 ομάδες) Σπάρτακ Τρνάβα, Σλόβαν Μπρατισλάβας.
Αζερμπαϊτζάν (2 ομάδες) Καραμπάκ, Γκαμπάλα.
Σερβία (2 ομάδες) Ερυθρός Αστέρας, Παρτιζάν.
Κροατία (2 ομάδες) Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Ριέκα.
Ουγγαρία (2 ομάδες) Βίντι, Φερεντσβάρος.
Σλοβενία (2 ομάδες) Μάριμπορ, Μούρα.
Βουλγαρία (2 ομάδες) Λουντογκόρετς, ΤΣΣΚΑ Σόφιας.
Πολωνία (2 ομάδες) Λέγκια Βαρσοβίας, Λεχ Πόζναν.
Λευκορωσία (2 ομάδες) Μπάτε Μπορίσοφ, Ντιναμό Μινσκ.
Καζακστάν (1 ομάδα) Αστάνα.
Μολδαβία (1 ομάδα) Σερίφ Τίρασπολ.
Φινλανδία (1 ομάδα) Ελσίνκι.
Αλβανία (1 ομάδα) Σκεντερμπέου.
Ιρλανδία (1 ομάδα) Ντουντάλκ.
Εσθονία (1 ομάδα) Φλόρα Ταλίν.
Λουξεμβούργο (1 ομάδα) Ντουντελάνζ.
Αρμενία (1 ομάδα) Πιούνικ.
Κόσοβο (1 ομάδα) Μπαλκάνι.
Δεν θα ήταν υπερβολή λοιπόν να πούμε ότι αυτή η ιστορική στατιστική ταπείνωση, επισφραγίζει τον εκμηδενισμό του ευρωπαϊκού προφίλ του τριφυλλιού. Τρεις πορείες προ δεκαετιών, δεν μπορούν να αλλάξουν τίποτα. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω…
ΥΓ1: Στα πόσα χρόνια λέτε ότι θα ζήσουμε κι εμείς το θαύμα να στήσουμε την παρέλαση που πρέπει;
ΥΓ2: Τι θα ζήσουμε πρώτο; Νίκη του Παναθηναϊκού σε ευρωπαϊκό όμιλο στο ποδόσφαιρο ή πρόκριση του Παναθηναϊκού σε final 4 στην Ευρωλίγκα του μπάσκετ;