Crash test: Καραϊσκάκη Vs OPAP Arena!
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ΑΕΚ ετοιμάζεται να μπει σε ένα σύγχρονο και καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Είναι όμως καλύτερο από το Καραϊσκάκη που κατασκευάστηκε πριν από 18 χρόνια;
Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και η εξέλιξη μόνο θετική είναι για το Ελληνικό ποδόσφαιρο και την εγχώρια αθλητική βιομηχανία σε μία χώρα όπου η υλοποίηση ενός έργου παραδοσιακά συναντάει πάσης φύσεως δυσκολίες (γραφειοκρατικές, αρχαιολογικές, περιβαλλοντικές, δικαστικές, οικονομικές, κτλ.
Η ΑΕΚ γίνεται η τρίτη ομάδα της χώρας που αποκτά ένα σύγχρονο, λειτουργικό και καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο μετά τον Ολυμπιακό που ήταν πρωτοπόρος με την ανακατασκευή του γηπέδου Καραϊσκάκη (2004) και την ΑΕΛ με το AEL FC Arena (2009).
Οι επόμενοι υποψήφιοι για επίλυση του γηπεδικού τους θέματος είναι ο ΠΑΟΚ με την ανακατασκευή της Τούμπας και ο Παναθηναϊκός με τον Βοτανικό και τη Διπλή ανάπλαση. Όπως διαπιστώνουμε Ολυμπιακός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ μένουν στις ρίζες τους ενώ στον Παναθηναϊκό θα βιώσουν την πικρή εμπειρία της κατεδάφισης της Λεωφόρου και θα μετακομίσουν προς… Πειραιά μεριά.
Αναφορικά με την «OPAP Arena», δεν είναι λίγοι οι οπαδοί της ΑΕΚ που πανηγυρίζουν λέγοντας ότι πλέον έχουν το κορυφαίο ποδοσφαιρικό γήπεδο της χώρας. Θυμίζουν λίγο τους πανηγυρισμούς της χώρας μας το 2000 ότι έχει το καλύτερο μετρό στον κόσμο. Λογικό να έχει η Αθήνα καλύτερο μετρό από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Στο Λονδίνο κατασκευάστηκε το 1863 και στη Νέα Υόρκη το 1904, ενώ στην Αθήνα το 2000. Είναι όμως το γήπεδο της ΑΕΚ πράγματι το καλύτερο;
Το νέο γήπεδο της ΑΕΚ κατασκευάστηκε 18 χρόνια και τρεις μήνες μετά την κατασκευή του γηπέδου του Ολυμπιακού. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύγχρονο, λειτουργικό γήπεδο για την Ένωση. Καμία επαναστατική εξέλιξη σε σχέση με τότε, όπως εύκολα φαίνεται και από τις φωτογραφίες των γηπέδων που ελήφθησαν την περίοδο της ολοκλήρωσης της κατασκευής τους.
Στο θέμα της χωρητικότητας, το γήπεδο Καραϊσκάκη υπερέχει φτάνοντας τις 32.115 θέσεις έναντι 31.100 της «OPAP Arena» όπως προκύπτει από την επίσημη άδεια της Περιφέρειας Αττικής που εκδόθηκε σήμερα. Έτσι το «Καραϊσκάκης» παραμένει το πρώτο σε χωρητικότητα ποδοσφαιρικό γήπεδο της χώρας και το δεύτερο σε χωρητικότητα από όλα τα στάδια της χώρας γενικώς μετά φυσικά από το αχανές Ο.Α.Κ.Α.
Ένα βασικό στοιχείο για το πόσο μπορεί να εντυπωσιάσει ένα γήπεδο είναι αναμφίβολα το υψομετρικό. Στο γήπεδο της ΑΕΚ έγιναν συνεχείς «εκπτώσεις» στο υψομετρικό κομμάτι. Το κυρίως κτήριο «έπεσε» από τα 27 μέτρα στα 22,3 μέτρα και το στέγαστρο από τα 30 στα 27,26 μέτρα. Αντίθετα το ύψος του γηπέδου Καραϊσκάκη φτάνει στα 40 μέτρα.
Οι διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου στο γήπεδο Καραϊσκάκη είναι 120Χ80 ενώ στην OPAP Arena είναι 105Χ68.
Ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» του νέου γηπέδου της ΑΕΚ είναι το parking. Στο γήπεδο Καραϊσκάκη υπάρχουν θέσεις parking για περισσότερα από 1.500 αυτοκίνητα. Αντίθετα, το parking για τις ανάγκες του γηπέδου της ΑΕΚ θα εξυπηρετεί μόλις 243 αυτοκίνητα! Μάλιστα η ανάγκη για θέσεις στάθμευσης στο γήπεδο της ΑΕΚ είναι εντονότερη, καθώς η πρόσβαση μέσω Η.Σ.Α.Π. (σταθμός Περισσού) δεν είναι τόσο κοντινή όσο στο γήπεδο Καραϊσκάκη με τον αντίστοιχο σταθμό του Νέου Φαλήρου ο οποίος μάλιστα ενώνεται απευθείας με το γήπεδο του Ολυμπιακού. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η πρόσβαση στο νέο γήπεδο του δικεφάλου θα φαντάζει… Γολγοθάς.
Ο συνδυασμός χωρητικότητας, υψομετρικού, διαστάσεων αγωνιστικού χώρου και θέσεων στάθμευσης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η «OPAP Arena» είναι ένα γήπεδο εξαιρετικά συμπιεσμένο που ασφυκτιά.
Ένα άλλο θετικό στοιχείο για το γήπεδο Καραϊσκάκη είναι ότι γειτνιάζει με το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας επιτρέποντας στους φίλους της ομάδας να μεταβαίνουν άμεσα από το ένα γήπεδο στο άλλο σε μέρες που αγωνίζονται και το ποδοσφαιρικό και το μπασκετικό τμήμα του συλλόγου. Αντιθέτως, το γήπεδο μπάσκετ της ΑΕΚ βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση, περίπου 10 χιλιομέτρων από τη Νέα Φιλαδέλφεια, στα Άνω Λιόσια.
Στο γήπεδο της ΑΕΚ, οι εμπορικές χρήσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες και οι περισσότερες συμβατές με τη λειτουργία του γηπέδου (κυλικείο, εστιατόριο, μουσείο, καφενείο, αλλά και κουρείο και στιλβωτήριο). Αντίθετα, στο γήπεδο Καραϊσκάκη η συνολική εγκατάσταση, εμβαδού 6.500 τ.μ. μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εμπορική χρήση, καθώς περιμετρικά του γηπέδου, υπάρχει η «εμπορική στοά», η οποία φιλοξενεί και την επίσημη μπουτίκ του Ολυμπιακού, το «Red Store», αλλά και το Μουσείο του Ολυμπιακού. Εκεί λειτούργησαν κατά καιρούς πλήθος επιχειρήσεων (από εστιατόρια και πρακτορεία ΟΠΑΠ μέχρι καταστήματα ένδυσης) και με την πρόσφατη αλλαγή του συντελεστή δόμησης θα καταστεί εφικτό να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν πάσης φύσεως εγκαταστάσεις κει επιχειρήσεις (αίθουσες αναψυχής, κινηματογράφοι, κτλ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι το γήπεδο Καραϊσκάκη ανακατασκευάστηκε πλήρως το 2004, εν τούτοις έχει ανακαινιστεί τα τελευταία χρόνια πλήρως σε διάφορους τομείς. Πιο συγκεκριμένα:
- Το καλοκαίρι του 2014 έγινε ανάπλαση στα δημοσιογραφικά θεωρεία, χωρητικότητας 244 θέσεων.
- Τον Χειμώνα του 2014 ανακαινίστηκε πλήρως η αίθουσα Τύπου.
- Την ίδια περίοδο ανακαινίστηκαν πλήρως τα αποδυτήρια του Ολυμπιακού, στα οποία μάλιστα προστέθηκε lounge για τους παίκτες και τις οικογένειές τους.
- Το καλοκαίρι το 2016 τοποθετήθηκε υπερσύγχρονος χλοοτάπητας επιπέδου Premier League με κόστος 500.000 ευρώ που είναι ο καλύτερος στην Ελλάδα.
- Το Φθινόπωρο του 2017 ανακαινίστηκαν πλήρως και τα αποδυτήρια των φιλοξενουμένων.
Από κει και πέρα το θέμα της σύγκρισης της ομορφιάς είναι υποκειμενικό, καθώς στο γήπεδο της ΑΕΚ υπάρχουν κάποια στοιχεία όπως ένας μεταλλικός δικέφαλος αετός στην είσοδο του γηπέδου ή ο εκπαιδευμένος αετός (Οδυσσέας), που σε κάποιους αρέσουν, αλλά για κάποιους άλλους κινούνται στη σφαίρα του κιτς. Επίσης σε πολλούς δεν αρέσει η παντελής απουσία μαύρου και κίτρινου χρώματος από το στέγαστρο του γηπέδου (όπως έγραψε και ο δημοσιογράφος Θ. Σινάνογλου εσωτερικά είναι όμορφο, αλλά το στέγαστρο παραπέμπει σε αυγοθήκη) σε αντίθεση με το Καραϊσκάκη που είναι στα χρώματα του Ολυμπιακού.
Το σίγουρο είναι ότι το νέο γήπεδο της ΑΕΚ μπορεί να είναι (αυτή τη στιγμή) το πιο καινούριο ποδοσφαιρικό γήπεδο της χώρας, αλλά δεν είναι ούτε το καλύτερο ούτε το μεγαλύτερο, παρότι η κατασκευή του ολοκληρώθηκε 18 χρόνια μετά το Καραϊσκάκη και μάλιστα διήρκεσε 5 χρόνια σε αντίθεση με το Καραϊσκάκη που ολοκληρώθηκε μέσα σε χρόνο-ρεκόρ 14 μηνών!
Σε ό,τι αφορά τον Ολυμπιακό θυμίζουμε ότι πάντα βρίσκεται πολλά βήματα μπροστά. Όπως απέκτησε γήπεδο 18 χρόνια νωρίτερα, έτσι αναμένεται να περάσει πλέον στην επόμενη φάση. Όπως αναφέραμε, από το καλοκαίρι έχει αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης για το γήπεδο Καραϊσκάκη, κάτι που σημαίνει ότι θα καταστεί εφικτό να κατασκευαστούν νέες εγκαταστάσεις παντός τύπου.
Από κει και πέρα υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για μελλοντική ανακαίνιση/ανάπλαση του γηπέδου, τα οποία θα καταστεί εφικτό να υλοποιηθούν όταν λυθεί το πρόβλημα της δανειοδότησης με το ποσοστό Λαυρεντιάδη στην «Καραϊσκάκης Α.Ε.» που έχει δεσμευθεί από το Ελληνικό Δημόσιο με αποτέλεσμα το μέχρι στιγμής πάγωμα της εξόφλησης του δανείου.