Αυγενάκης: «Έχω προτείνει τρεις ελληνικές πόλεις για το Μουντιάλ 2030»
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όλα όσα δήλωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης σχετικά με το πρότζεκτ συνδιοργάνωσης του Μουντιάλ 2030 το οποίο αφορά και την Ελλάδα.
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΪ «Τώρα» και τη Φαίη Σφακιωτάκη αναφέρθηκε στις πληροφορίες που θέλουν να κατατίθεται από κοινού υποψηφιότητα της Ελλάδας, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου για τη διοργάνωση του Μουντιάλ.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ναι μεν υπάρχουν συζητήσεις αλλά ακόμα δεν έχει κατατεθεί ακόμη φάκελος υποψηφιότητας. Και πρόσθεσε πως σε περίπτωση που γίνει αυτό ο ίδιος έχει προτείνει ως υποψήφιες πόλεις για να φιλοξενήσουν τα παιχνίδια το Ηράκλειο και συγκεκριμένα το Παγκρήτιο αλλά και την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο Λευτέρης Αυγενάκης:
“Όντως έχουμε ξεκινήσει μια συζήτηση με τις δυο αυτές χώρες για την προετοιμασία διεκδίκησης μιας τέτοιας διοργάνωσης, αλλά ωστόσο έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Ναι είμαστε σε συζητήσεις.
Δε σας κρύβω ότι έχουμε θέσει στο τραπέζι αρκετούς προβληματισμούς για θέματα τα οποία ξεπερνούν τον αθλητισμό, όπως είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τις συνθήκες εργασίας. Έχουμε θίξει ζητήματα που ενόχλησαν την Ευρωπαϊκή κοινότητα όπως η στάση της Σαουδικής Αραβίας στην πρόσφατη ενεργειακή κρίση.
Παρ’όλα αυτά όμως, λειτουργούμε παράλληλα προσεκτικά, χωρίς υπερβολές και χωρίς να έχουμε καταλήξει και να είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε επίσημη διεκδίκηση.
Στο σχεδιασμό που κάνουμε έχουν μπει στο τραπέζι από μέρους μας, μέρους μου τρεις πόλεις εφόσον καταλήξουμε πως μπορούμε να διεκδικήσουμε μια τέτοια διοργάνωση και ολοκληρώσουμε τον φάκελο. Οι τρεις πόλεις, εφόσον προχωρήσει το πρότζεκτ αυτό, θα είναι το Ηράκλειο, η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα.
Εφόσον προχωρήσει το project, το Παγκρήτιο Στάδιο θα ανακαινιστεί πλήρως, ώστε να είναι ένα σύγχρονο στάδιο, ικανό να φιλοξενήσει αγώνες Μουντιάλ. Αλλά ξεκαθαρίζω ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να καταλήξουμε και να καταθέσουμε το φάκελό μας και να είναι ένα κοινό αίτημα”.
Πως προέκυψε αυτή η τριάδα;
“Υπάρχει ενδιαφέρον διαχρονικό από τους Άραβες, και από το Κατάρ, αλλά και από τη Σαουδική Αραβία, για να έρθουν πιο κοντά με την Ευρώπη. Κι ένας τρόπος που επέλεξαν είναι μέσω του αθλητισμού. Είναι αισθητή πλέον η στρατηγική την οποία έχουν εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια. Κάπως έτσι ξεκίνησε η συζήτηση. Δεν έχει κλειδώσει τίποτα. Δεν έχει κατατεθεί φάκελος υποψηφιότητας. Είμαστε μια ομάδα που δουλεύει γι’αυτό, αλλά που όμως θέλουμε πολύ δρόμο ακόμη. Διαψεύδω με κάθε τρόπο πως κατατέθηκε φάκελος. Δουλεύουμε μεν αλλά ακόμα δεν έχουμε τελεσίδικα πράγματα”.