Ο Αριστοτέλης Ωνάσης έμελλε να γράψει ιστορία στον κόσμο του ελληνικού αλλά και του παγκόσμιου επιχειρείν, στήνοντας από το μηδέν έναν στόλο.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης έμελλε να γράψει ιστορία στον κόσμο του ελληνικού αλλά και του παγκόσμιου επιχειρείν. Έστησε από το μηδέν έναν στόλο και αναπτύσσοντας πλούσια επιχειρηματική ναυτιλιακή δραστηριότητα.

Μια αληθινή, όσο και διδακτική ιστορία. Όταν νομίζεις ότι έχεις βγάλει νοκ άουτ το μεγάλο σου αντίπαλο, ενώ στην πραγματικότητα τον έχεις κάνει απλώς λίγο πιο πλούσιο.

Το 1958 ο Ωνάσης πιστός στην αρχή του ότι οι καλύτερες συμφωνίες και το καλύτερο σεξ γίνονται έξω από τα καθιερωμένα, ετοιμάζεται να κλείσει το deal του αιώνα. Ωνάσης: «Θα ‘ρθει μέρα, που οι πολλοί θα ξεσπάσουν σαν θεομηνία που θα κάνει τη ζωή των ολίγων κατεχόντων κόλαση…”

Η κουκλάρα Μαριγκόνα πανηγυρίζει για τον Θρύλο! (video)
Η κουκλάρα Μαριγκόνα πανηγυρίζει για τον Θρύλο! (video)

Το παράτολμο σχέδιο του, που θα έφερνε τα πάνω – κάτω στο χώρο των πετρελαϊκών, άρχισε να εκπονείται τη μέρα που συνειδητοποίησε ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές, (οι Επτά Αδελφές, όπως τις έλεγαν), στέκονταν εμπόδιο στις δουλειές του. Επειδή πλέον όλοι είχαν δικά τους σκάφη και σπάνια νοίκιαζαν ανεξάρτητα τάνκερ.

Έγραψε μάλιστα κάποτε σε επιστολή του πως ένιωθε σαν… ταξιτζής του οποίου όλοι οι πελάτες αγοράζουν Ι.Χ. Ο Ωνάσης, ήθελε κομμάτι της πίτας και ήταν αποφασισμένος να το κερδίσει.

Από τη στιγμή που οι Αμερικάνοι βρήκαν πετρέλαιο στη Σαουδική Αραβία, η κοινοπραξία ARAMCO ήλεγχε τα πάντα, από τη γεώτρηση ως τη διύλιση.

Ο Ωνάσης κάνει μια πρόταση στο νέο, άπειρο βασιλιά: Του ζητά να μεταφέρει τον κύριο όγκο του σαουδαραβικού μαζούτ και σε αντάλλαγμα, θα ναυπηγούσε στόλο πετρελαιοφόρων με σαουδαραβική σημαία. Η συμφωνία της Τζέντα –όπως έμεινε στην ιστορία- θα του επέτρεπε να καθορίζει τα ναύλα στο διεθνές πετρελαϊκό εμπόριο.Αν ο Ωνάσης κατάφερνε να σφραγίσει τη συμφωνία θα γινόταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, καθώς δε θα υπήρχε όριο στα κέρδη διότι θα έπαιρνε όλο και μεγαλύτερα ποσοστά από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας. Η απειλή για ξένες κυβερνήσεις και εφοπλιστές ήταν μεγάλη. Ο Ωνάσης δεν είχε ούτε φίλους, ούτε εχθρούς. Μόνο ανταγωνιστές, όπως συνήθιζε να λέει. Οι ανταγωνιστές του λοιπόν μαθαίνουν για την επικείμενη συμφωνία και οργανώνουν τη γραμμή άμυνάς τους, παίζοντάς τον φουλ επίθεση.

Το πορτραίτο του Αριστοτέλη Ωνάση δεσπόζει στο χώρο του γραφείου του.

Αν και τα καπνά ήταν ο πυρήνας της δραστηριότητας του ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε πάντα το βλέμμα στραμμένο στη ναυτιλία. Όταν πέθανε ο πατέρας του επέστρεψε στην Αθήνα για την κηδεία και κατόπιν έκανε το γύρο της Ευρώπης και έγινε δεκτός στον κύκλο των Ελλήνων εφοπλιστών στο Λονδίνο. Εκεί έμαθε ότι η Καναδική Ατμοπλοϊκή εταιρία πήγαινε για οικονομική κρίση και διέθετε δέκα από τα εμπορικά της σε χαμηλές τιμές, τριάντα χιλιάδες το ένα, λίγο παραπάνω από ότι θα έπαιρναν αν τα πουλούσαν για παλιοσίδερα.

Έτσι ο Αριστοτέλης Ωνάσης βρέθηκε στο Μοντρεάλ να επιθεωρεί τα πλοία επί τρεις μέρες σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός, κρατώντας σημειώσεις για κάθε λεπτομέρεια του σκάφους υπό το ολοένα και πιο ανήσυχο βλέμμα των Καναδών που αγωνιούσαν βλέποντας τις μέρες να περνούν και να μην εμφανίζεται άλλος ενδιαφερόμενος. Για κάθε ανήσυχο βλέμμα τους, ο Ωνάσης αφαιρούσε και ένα χιλιάρικο από την προσφορά που είχε στο νου του. Στο τέλος της τρίτης μέρας ανακοίνωσε ότι θα έπαιρνε έξι από τα πλοία προς είκοσι χιλιάδες δολάρια το ένα. Οι Καναδοί ξεροκατάπιαν και συμφώνησαν…

Το εσωτερικό του γραφείου αναμφίβολα εντυπωσιάζει με την αισθητική και την πολυτέλεια που το χαρακτηρίζει.

Τα δύο καλύτερα πλοία του στόλου του πήραν τα ονόματα του πατέρα και της μητέρας του: «Σωκράτης Ωνάσης» και «Πηνελόπη Ωνάση» τα βάφτισε. And the rest is history.

Μέσα στην επόμενη δεκαετία, αγόρασε το ένα τάνκερ μετά το άλλο, έκλεισε επικερδείς συμφωνίες με κολοσσούς, όπως η Mobil και η Texaco, μετέφερε την έδρα του στη Νέα Υόρκη και κατόπιν στο Μόντε Κάρλο και παντρεύτηκε την Τίνα, την όμορφη κόρη του Γιώργου Λιβανού, του πατριάρχη των Ελλήνων εφοπλιστών, μπαίνοντας στο μάτι του μεγάλου αντίζηλού του Σταύρου Νιάρχου. Το saga του Ωνάση είχε μόλις ξεκινήσει.

Οι φωτογραφίες των παιδιών του, Αλέξανδρου και Χριστίνας σε περίοπτη θέση στο γραφείο του.

Τα αρχηγείο του Ωνάση βρίσκονταν επί σειρά δεκαετιών στο Μόντε Κάρλο στην Avenue d’Ostende του Μόντε Κάρλο. Από εκεί ο Έλληνας Κροίσος διοικούσε την παγκόσμια αυτοκρατορία του, με τη θρυλική του θαλαμηγό “Χριστίνα” να τον περιμένει δεμένη στο λιμάνι του πριγκιπάτου. Φυσικά το εσωτερικό του προσωπικού του γραφείου ήταν αντάξιο του μύθου του περιβόητου επιχειρηματία. Το ιστορικό αυτό γραφείο έχει μεταφερθεί και βρίσκεται πλέον στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, στο κέντρο της Αθήνας.

Η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση επ’ ευκαιρία της επετείου της γέννησης του επιχειρηματία ,έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα σπάνιες εικόνες από το εσωτερικό του που αναμφίβολα εντυπωσιάζει με την αισθητική και την πολυτέλεια που το χαρακτηρίζει.

Πηγή: Hello.gr

Thrylos24.gr

Ακολουθήστε στο Google News το THRYLOS24 και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από το THRYLOS24