Ο Στέφανος Τάτσιος γράφει για τον ανέτοιμο Ολυμπιακό στην Πόλη που πλήρωσε κάθε λάθος που έκανε και έχασε την ευκαιρία για ένα μεγάλο διπλό, αλλά και στον στόχο στα δύο επόμενα ματς που έρχονται.

Πρεμιέρα ήταν και πάει στην Ευρωλίγκα με τον Ολυμπιακό να μην παρουσιάζεται όπως έπρεπε και να γνωρίζει μία δίκαιη ήττα, η οποία έδειξε όλες τις επιθετικές αδυναμίες του, αλλά του πιστοποίησε το γεγονός πως η ποιότητα και το ταλέντο δεν φτάνουν για την επιτυχία.

Τα δύο πρώτα μεγάλα τεστ της σεζόν για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, δηλαδή το Σούπερ Καπ και το παιχνίδι στην Πόλη, έφεραν μία κούπα αλλά και μία ήττα, απολογισμός όχι κακός αν συνυπολογίσουμε τους αντιπάλους, τις γηπεδικές συνθήκες και τα προβλήματα της.

«Έγραψε» ιστορία ο Κώστας Παπανικολάου!
«Έγραψε» ιστορία ο Κώστας Παπανικολάου!

Ο Ολυμπιακός έπαιξε στην Πόλη, όπως και στη Ρόδο, χωρίς τους βασικούς του ψηλούς και ασύνδετος στις θέσεις των γκαρντ, λόγω των πολλών νέων προσώπων και πλήρωσε όλα τα λάθη τακτικά και αγωνιστικά που έκανε.

Αν και είχε κάποια καλά διαστήματα στο δεύτερο και στο τρίτο δεκάλεπτο και πήρε πράγματα από τον Πετρούσεφ μόνο στην τέταρτη περίοδο, στο υπόλοιπο ματς η ομάδα του Πειραιά ακολουθούσε το ρυθμό των αντιπάλων της και δεν είχε ούτε την πνευματική, αλλά ούτε και την αγωνιστική σταθερότητα, για να το διεκδικήσει μέχρι το τέλος.

Στο τέλος της βραδιάς ο Ολυμπιακός μπήκε με ήττα στην ευρωπαϊκή σεζόν, αλλά χωρίς ιδιαίτερες βαθμολογικές συνέπειες αφού δεν μιλάμε για ματς με “πρέπει” και με μία κακή εμφάνιση, η οποία μονάχα μπορεί να βελτιωθεί στη συνέχεια.

Οι Πειραιώτες έχασαν δίκαια γιατί δεν έκαναν σωστά ούτε τα λίγα καλά που έχουν αυτήν την εποχή και γιατί ο χρόνος είναι αμείλικτος και δεν γίνονται όλα να είναι στην εντέλεια Οκτώβρη μήνα… 

Τα λάθος σχήματα, τα ριμπάουντ και η αμυντική κατάρρευση

Ο Ολυμπιακός από το ξεκίνημα έδειχνε νωθρός και εκτός πνεύματος αγώνα.

Βεζένκοφ, Φουρνιέ και Ντόρσεϊ δεν έπαιρναν τις μπάλες που έπρεπε, ο Ράιτ ήταν χαμένος και δεχόταν σερί καλάθια από τον Μαριάνοβιτς και ο Γκος πάλευε με iso καταστάσεις να προσφέρει σκορ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ομάδα στο πρώτο δεκάλεπτο να είναι στο -4, με ανύπαρκτη κυκλοφορία της μπάλας με 1 ασίστ για δύο λάθη και 3/15 σουτ.

Στη συνέχεια κάτι έπρεπε να αλλάξει και επιστρατεύτηκαν Ουόκαπ, Πετρούσεφ και Πίτερς χωρίς μόνοι τους να αλλάξουν πολλά απλά σουλουπώθηκε η κατάσταση κυρίως στην άμυνα, όπου σταμάτησε η «αιμορραγία» στη ρακέτα.

Ο κόουτς έψαχνε σχήμα να δώσει σκληράδα και ταχύτητα στην επίθεση και το κατάφερε με τον ΜακΚίσικ δίπλα στον Ουόκαπ, το δίδυμο Παπανικολάου – Σάσα στους φόργουορντ και τον Ράιτ στο «5».

Πόντοι στο ανοιχτό γήπεδο, μηδέν λάθη σε όλη τη δεύτερη περίοδο, προστασία της μπάλας και των ριμπάουντ, κάθετο παιχνίδι, δημιουργία έξτρα πάσας.

Όλα αυτά, μαζί με δύο εξαιρετικές επιθετικές φάσεις με πικ ν΄ρολ από τον Βιλντόζα, βοήθησαν να έρθει το ερυθρόλευκο προβάδισμα πηγαίνοντας στα αποδυτήρια, με τη Φενέρ να έχει 1/11 τρίποντα (1/7 ο Ολυμπιακός) και να έχει χάσει με σοβαρό τραυματισμό τον Ουίλμπεκιν.

Στο δεύτερο μέρος τα πράγματα στην άμυνα του Ολυμπιακού δεν ήταν ίδια, αφού άρχισαν να χάνονται πολλά αμυντικά ριμπάουντ, ενώ το σχήματα στην περιφέρεια δεν λειτούργησε ιδιαίτερα με Ντόρσεϊ, Φουρνιέ και Βιλντόζα.

Ο Μπόλντουϊν βρήκε ρυθμό από μέση απόσταση, μπήκαν στην εξίσωση και άλλοι με μακρινά σουτ, ενώ το ένα επιθετικό ριμπάουντ διαδεχόταν το άλλο.

Επιθετικά οι Πειραιώτες πέρα από δύο καλές στιγμές των Βεζένκοφ και Ντόρσεϊ δεν είχαν ροή στην επίθεση τους και έπρεπε να αναλάβει δράση ο Ράιτ, για να μείνουν όρθιοι.

Ο Αμερικανός συνεργαζόταν πολύ καλά κυρίως με τον Φουρνιέ και τέλειωσε πολλές φάσεις με 7 σερί πόντους και κράτησε όρθιο τον Ολυμπιακό, ο οποίος από το +6 πήγε στο -9 και μετά πάλι μπροστά, για να κλείσει το δεκάλεπτο πίσω με έναν σε ένα τρελό ρόλεκοστερ εναλλαγών στο σκορ.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο όλα πήγαν λάθος σε σχήματα, πρόσωπα, διαχείριση εντός και εκτός παρκέ, με εξαίρεση ένα επιθετικό ξέσπασμα του Φιλίπ Πετρούσεφ

Η περιφέρεια δεν έδωσε λύσεις με την τριάδα Ουόκαπ, Γκος και ΜακΚίσικ να είναι δυσλειτουργική, ο Βεζένκοφ και ο Πίτερς που πάτησαν στο «4» ήταν εκτός από την «άρνηση» των Χέις και Κόλσον και ο Πετρούσεφ έχασε το ρυθμό του εκνευρισμένος από τα φάουλ.

Ο Φουρνιέ είχε βγει, αφού δεν είναι ακόμα καλά και ο Παπανικολάου δεν βρέθηκε επίσης σε καλή κατάσταση στο δεύτερο μέρος.

Το ροτέισον κόλλησε με επιλογή του κόουτς ο οποίος έβλεπε να λειτουργεί το σχήμα αμυντικά μέχρι και το 35-36′, όμως επιθετικά δεν πήρε ποτέ αυτά που περίμενε από τον ΜακΚίσικ που ήταν σε σούπερ βραδιά μέχρι εκείνο το σημείο.

Στο τέλος η μία κακή επίθεση ακολουθούσε την άλλη με αποτέλεσμα το τελικό -11 και τους 50 πόντους παθητικό στο δεύτερο μέρος. 

Όταν όμως κάνεις 7 λάθη εκ των οποίων η Φενέρ πήρε 8 πόντους και δέχεσαι 18 πόντους από δεύτερες ευκαιρίες με -20 ριμπάουντ (44-24) πως να μείνεις όρθιος μέχρι το τέλος και να μην καταρρεύσει η άμυνα σου; 

Βάλτε και επιπροσθέτως τα μόλις 4/20 τρίποντα και τα 20/40 δίποντα και θα βγει η… τελική ζυγαριά για το πως κρίθηκε το ματς στα τελευταία λεπτά. 

Από εκεί και πέρα ο Ράιτ έδειξε καλά δείγματα από το δεύτερο δεκάλεπτο και μετά με 15 πόντους και 7 ριμπάουντ (1 ασίστ, 2 κλεψίματα) αν και θέλει πολλή δουλειά στην άμυνα, ενώ και ο ΜακΚίσικ μέχρι να το χάσει πνευματικά με το ρατσιστικό επεισόδιο και την τεχνική ποινή βοήθησε με 13 πόντους, 2 ασίστ και ισάριθμα ριμπάουντ.

Τέλος ο Βεζένκοφ πήρε μόλις 6 σουτ, εκ των οποίων τα 3 «σκοτωμένα» και τέλειωσε το ματς με 11 πόντους και 4 ριμπάουντ. Πρέπει ο Σάσα να πάρει περισσότερες μπάλες και υπό πολύ καλύτερες προϋποθέσεις.

Χρειάζεται χρόνος για να λειτουργήσει στην εντέλεια, όμως είναι εχέγγυο επιτυχίας η θετική του παρουσία στο παρκέ.

Ευκαιρία για δουλειά και… γιατρικό νικών τα ματς με Λαύριο και Ζαλγκίρις

Το παιχνίδι στην Πόλη και η στεναχώρια που αφήνει πρέπει να ξεχαστούν γρήγορα, καθώς πλέον η ομάδα έχει μπει στην καθημερινότητα της νέας σεζόν με συνεχή ματς, πολλά προβλήματα προς επίλυση, ελάχιστες προπονήσεις και καθόλου χρόνο για δουλειά.

Μπροστά του ο Ολυμπιακός έχει ένα πακέτο αγώνων βατών για το επίπεδο του κόντρα στο Λαύριο για την πρεμιέρα του Πρωταθλήματος και με τη Ζαλγκίρις για τη 2η αγωνιστική της Ευρωλίγκα και πρώτο φετινό ματς μπροστά στο κοινό του ΣΕΦ.

Προφανώς η απαίτηση δεν είναι το 2/2, το οποίο θα έρθει κατά τη γνώμη μας και να παίξει πάλι έτσι όπως απόψε η ομάδα, αλλά να δούμε λίγο πιο… καθαρά τα πράγματα στο παρκέ.

Πιο συγκεκριμένα σχήματα με όσο καλύτερες δουλεμένες και λειτουργικές δυάδες και τριάδες στο παρκέ, να ανοίξει το ροτέισον για βρουν όλοι χρόνο και ρυθμό και πιο σωστή λειτουργία της επίθεσης.

Ο κόουτς και οι συνεργάτες του αυτήν την στιγμή προσπαθούν να εντάξουν πολλούς παίκτες στα δικά τους «θέλω» και παράλληλα να καλύψουν και ένα τεράστιο κενό στο «5» με την απουσία των Φαλ – Μιλουτίνοφ. 

Τα δύο αυτά ματς δίνουν σε όλους την ευκαιρία να πάρουν ψυχολογία από δύο εύκολες νίκες και να δουλέψουν πράγματα στο παρκέ, που θα κάνουν τη ζωή και το παιχνίδι τους πιο εύκολο για όλους.

Χρειάζεται πολύ χρόνο ο Ολυμπιακός και εικόνα ξεκάθαρη για όλα θα έχουμε το Δεκέμβριο, καθώς θα έχει περάσει και περισσότερο από ένας μήνας με την ενσωμάτωση των δύο ψηλών.

Όμως προφανώς η ποιότητα ξεχειλίζει όπως και οι λύσεις και είναι όλα θέμα υπομονής και χρόνου, γιατί αυτός θα κάνει τη δουλειά σωστά στο τέλος.

Άλλωστε δεν χάθηκε κάτι στην Πόλη, αφού σε τέτοια ματς ειδικά πρεμιέρα μόνο να κερδίσεις έχεις και ίσως στη συνέχεια της σεζόν να μην τη θυμάται κανείς την αποψινή βραδιά για πολλούς λόγους.

Ίσως καλύτερα τώρα να έρθουν όλα τα δύσκολα και οι πίκρες μαζί, για να είναι έτοιμος ο Ολυμπιακός στο τέλος της σεζόν εκεί που κρίνονται όλα, για να χαμογελάσει αυτός φέτος… 

Υ.Γ. Κακή βραδιά για τον κόουτς κόντρα στη Φενέρ, κυρίως στο θέμα της επιλογής των προσώπων στο τέταρτο δεκάλεπτο. Δεν βγήκαν οι επιλογές σε αντίθεση με τον τελικό κόντρα στον Παναθηναϊκό, όπου εκείνος με τις αποφάσεις του έκρινε το ματς.

Υ.Γ. 2) Κακή και η διαιτησία στο δεύτερο ημίχρονο με ακατανόητες αποφάσεις και πολύ… έδρα στα σφυρίγματα. Ειδικά ο Μπελόσεβιτς έκανε μία από τις χειρότερες εμφανίσεις του σε ματς του Ολυμπιακού.

Υ.Γ. 3) Δεν γίνεται να έχεις ντόρσεϊ, Φουρνιέ, Βιλντόζα και Πίτερς και να κλείνεις το ματς με Ουόκαπ, Γκος και ΜακΚίσικ και όλη την άμυνα της Φενέρ γύρω από τον Σάσα. Εκεί χάθηκε το ματς και όχι στην άμυνα τόσο, αφού ο απολογισμός των 71 πόντων είναι «φτωχός».

Υ.Γ. 4) Πρέπει να δούμε αν θα προλάβει κάποιος εκ των Φαλ ή Μιλουτίνοφ το ματς με Ζαλγκίρις, αλλιώς πάμε για επιστροφή στα μέσα του μήνα και για τους δύο.

Υ.Γ. 5) Μία πρόβλεψη για την φετινή τετράδα που θα διεκδικήσει τον τίτλο λογικά στο Βελιγράδι. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Φενέρ και Παρτιζάν, εκτός αν η Ρεάλ κάνει μία ή δύο μεγάλες κινήσεις μέσα στη σεζόν.

Υ.Γ. 6) Καλή σεζόν με υγεία, υπομονή, πίστη και γερό στομάχι για όσα ήδη διαβάζουμε και ακούμε Οκτώβρη μήνα.

Στέφανος Τάτσιος

Ασχολούμαι τα τελευταία επτά χρόνια με τη δημοσιογραφία. Ξεκίνησα από το basketblog και στη συνέχεια ο δρόμος με έφερε στην εφημερίδα Documento και στο kingbasket και πλέον συνεργάζομαι και με την παρέα του Thrylos24.gr και με το Eurohoops. Με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού και το blog για τα θέματα της ομάδας έχω ενασχόληση από το 2017.
Ακολουθήστε στο Google News το THRYLOS24 και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από το THRYLOS24