Ανάλυση: Η ΞΕΦΤΙΛΑ σας δεν σας επιτρέπει να μιλάτε για Ευρώπη!
Από χθες οι προπαγανδιστές ξερνούν χολή για τις μηδέν νίκες και τους μηδέν βαθμούς του Ολυμπιακού μέχρι στιγμής. Η Αθλητική διαπλοκή αναλύει γιατί δεν δικαιούνται (διά) να ομιλούν, όσο και αν αυτό πονάει.
Ξεκινάμε με μία διευκρίνιση για να μην παρεξηγηθούμε. Τα αποτελέσματα του Ολυμπιακού στην Ευρώπη από το τέλος της προηγούμενης σεζόν μέχρι τις αρχές αυτής της σεζόν δεν γίνεται να αφήνουν ικανοποιημένο κανέναν. Μιλώντας για την κορυφαία Ελληνική ομάδα όλων των εποχών στην Ευρώπη όπως αποδείξαμε αναλυτικά εδώ, ο πήχυς είναι ψηλά. Στην έδρα του Ολυμπιακού έχουν προσκυνήσει τα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά μεγαθήρια, συνεπώς ήττες όπως η χθεσινή από την Καραμπάχ φαντάζουν ξένες ως προς το dna του Ολυμπιακού.
Από εκεί και μέχρι το σημείο της απόλυτης σπέκουλας, υπάρχει τεράστια απόσταση. Προπαγανδιστές των μεγαλύτερων απολιθωμάτων στην Ευρώπη εμφανίζονται σαν τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή και επιχειρούν να αξιοποιήσουν επικοινωνιακά την τρέχουσα συγκυρία, εστιάζοντας σε δύο κατευθύνσεις: Πρώτον στους μηδέν βαθμούς μετά από τρεις αγωνιστικές και δεύτερον στις μηδέν νίκες στους τελευταίους 12 αγώνες.
ΟΙ ΜΗΔΕΝ ΝΙΚΕΣ ΣΕ 12 ΑΓΩΝΕΣ
Ξεκινάμε με το πρώτο σημείο. Ως τελευταία νίκη του Ολυμπιακού στην Ευρώπη μνημονεύεται το 1-0 επί της Φενέρμπαχτσε στο γήπεδο Καραϊσκάκη πριν από 10 μήνες για τους ομίλους του Europa League. Ακολούθησε η ήττα από την Άντβερπ στο Βέλγιο, οι δύο ήττες από την Αταλάντα στα μπαράζ των «16» και περνώντας στη φετινή σεζόν ο Ολυμπιακός μετράει 5 ισοπαλίες και 4 ήττες. Καταρχάς αξίζει να σημειωθεί ότι οι 4 ισοπαλίες με Σλόβαν Μπρατισλάβας και Απόλλωνα Λεμεσού συνοδεύτηκαν από πρόκριση. Είναι αστείο να επικαλείται κανείς ως ισοπαλία έναν αγώνα που ο νικητής του αναδείχθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Νικητής υπήρξε. Με τη λογική των προπαγανδιστών, δεν υπήρξε νικητής σε δύο τελικούς Μουντιάλ (1994, 2006) και πολλούς τελικούς Champions League! Με τη λογική των προπαγανδιστών, δεν είχε καμία σημασία η πρόκριση του Παναθηναϊκού στα ημιτελικά του κυπέλλου πρωταθλητριών τη σεζόν του Γουέμπλεϊ επί της Έβερτον, αφού προήλθε μέσα από δύο ισοπαλίες χάρη στον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ το οποίο φυσικά έχει πλέον καταργηθεί.
Την ώρα όμως που κάποιοι αγνοούν τις προκρίσεις αναφέρονται στις μηδέν νίκες του Ολυμπιακού το τελευταίο δεκάμηνο, γεννιέται μία απορία: Πόσοι έχουν αναφερθεί στο ότι ο υποτιθέμενος «πρέσβης» του Ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Παναθηναϊκός έχει μηδέν νίκες σε ευρωπαϊκό όμιλο εδώ και μία δεκαετία; Η τελευταία νίκη του Τριφυλλιού σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης σημειώθηκε δέκα χρόνια πριν! Ήταν 22/11/2012 όταν ο Παναθηναϊκός κατάφερε να πετύχει ένα γκολ με δύο πέναλτι και να νικήσει με 1-0 κάποια Μάριμπορ, η οποία φυσικά τον νίκησε με 3-0 στην έδρα της πετυχαίνοντας την πρώτη νίκη της ιστορίας της σε Ευρωπαϊκό όμιλο! Αυτή ήταν η πραγματική χαρά όλης της Ευρώπης, να νικάνε ομάδες που δεν το έχουν πετύχει ποτέ ξανά…
Από τότε πέρασαν 10 ολόκληρα χρόνια… Η χώρα ήταν στα μνημόνια, βγήκε από τα μνημόνια, ο κόσμος γνώρισε πανδημία, βγαίνει σιγά-σιγά από την πανδημία, τα πάντα φαίνεται να αλλάζουν. Πέθαναν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η βασίλισσα Ελισάβετ, πήρε πρωτάθλημα η Λίβερπουλ, υπάρχει όμως κάτι που έμεινε αμετάβλητο: Ο τριφυλλοφόρος Παναθηναϊκός που αυτή τη στιγμή αναπαύεται στη θέση 256 του Ranking της ΟΥΕΦΑ, έχει ήδη μπει στην δεύτερη δεκαετία χωρίς νίκη σε όμιλο οποιασδήποτε Ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Πριν από τον χειμώνα του 2023, νίκη για τον ΠΑΟ σε οποιονδήποτε ευρωπαϊκό όμιλο δεν προβλέπεται. Οπότε ο Παναθηναϊκός θα φτάσει τουλάχιστον 11 χρόνια χωρίς νίκη!
Ούτε λίγο ούτε πολύ 181 ομάδες από 40 ευρωπαϊκές χώρες έχουν πετύχει έστω μία νίκη σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης την τελευταία δεκαετία! Να το γράψουμε ολογράφως; Εκατόν ογδόντα μία ομάδες από σαράντα χώρες! Όχι όμως ο πρέσβης. Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία από την έρευνα της Αθλητικής διαπλοκής:
Γερμανία (15 ομάδες) Μπάγερν Μονάχου, Μπορούσια Ντόρτμουντ, Λειψία, Μπάγερ Λεβερκούζεν, Σάλκε, Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Γκλάντμπαχ, Βόλφσμπουργκ, Φράιμπουργκ, Χοφενχάιμ, Άουγκσμπουργκ, Μάιντζ, Κολωνία, Χέρτα, Ουνιόν Βερολίνου.
Αγγλία (13 ομάδες) Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Τότεναμ, Λέστερ, Έβερτον, Γουλβς, Γουέστ Χαμ, Σαουθάμπτον, Σουόνσι, Γουίγκαν,
Ισπανία (13 ομάδες) Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Σεβίλλη, Βαλένθια, Βιγιαρεάλ, Εσπανιόλ, Μπέτις, Αθλέτικ Μπιλμπαό, Γρανάδα, Χετάφε, Σοσιεδάδ, Θέλτα,
Ιταλία (10 ομάδες) Γιουβέντους, Ίντερ, Ρόμα, Μίλαν, Αταλάντα, Νάπολι, Φιορεντίνα, Λάτσιο, Τορίνο, Σασουόλο.
Γαλλία (10 ομάδες) Παρί Σεν Ζερμέν, Μονακό, Μαρσέιγ, Λιόν, Μπορντό, Σεντ Ετιέν, Νις, Γκινγκάμπ, Λιλ, Ρεν.
Ρωσία (10 ομάδες) Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Κρασνοντάρ, Ντιναμό Μόσχας, Ρούμπιν Καζάν, Λοκομοτίβ Μόσχας, Ροστόφ, Κουμπάν, Αντζί Μαχατσκαλά.
Πορτογαλία (8 ομάδες) Πόρτο, Μπενφίκα, Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Μπράγκα, Γκιμαράες, Εστορίλ, Μπελενένσες, Ρίο Άβε, Γκιμαράες.
Τουρκία (8 ομάδες) Γαλατασαράι, Μπεσίκτας, Φενέρμπαχτσε, Τραμπζονσπορ, Οσμανλίσπορ, Μπασακσεχίρ, Κονιασπόρ, Σίβασπορ.
Βέλγιο (8 ομάδες) Άντερλεχτ, Κλαμπ Μπιζ, Γκενκ, Γάνδη, Σταντάρ Λιέγης, Ζούλτε Βάρεγκεμ, Λόκερεν, Άντβερπ.
Ουκρανία (6 ομάδες) Σαχτάρ Ντόνετσκ, Ντνίπρο, Ντιναμό Κιέβου, Ζόρια Λουχάνσκ, Τσερνομόρετς, Βόρσκλα Πολτάβα.
Αυστρία (6 ομάδες) Αούστρια Βιέννης, Σάλτσμπουργκ, Ραπίντ Βιέννης, Λίντσερ, Ράντερς, Βόλφσμπεργεκρ.
Ελβετία (6 ομάδες) Βασιλεία, Γιούνγκ Μπόις, Ζυρίχη, Λουγκάνο, Σιόν, Τουν.
Ολλανδία (5 ομάδες) Άγιαξ, Αϊντχόφεν, Άλκμααρ, Φέγενορντ, Φίτεσε.
Τσεχία (5 ομάδες) Σπάρτα Πράγας, Βικτόρια Πλζεν, Σλάβια Πράγας, Σλόβαν Λίμπερετς, Γιάμπλονετς.
Δανία (5 ομάδες) Κοπεγχάγη, Άαλμποργκ, Μίντιλαντ, Esbjerg, Σίλκεμποργκ.
Κύπρος (5 ομάδες) ΑΠΟΕΛ, Απόλλων Λεμεσού, Ομόνοια Λευκωσίας, ΑΕΚ Λάρνακας, Ανόρθωση.
Ελλάδα (4 ομάδες) Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Αστέρας Τρίπολης.
Νορβηγία (4 ομάδες) Μόλντε, Ρόζενμποργκ, Μπόντο Γκλιμτ, Σάρπσμποργκ 08.
Σουηδία (4 ομάδες) Μάλμε, Έλφσμποργκ, Έστερσουντ, Τζουγκάρντεν.
Σκωτία (3 ομάδες) Σέλτικ, Ρέιντζερς, Χαρτς.
Ισραήλ (3 ομάδες) Μακάμπι Τελ Αβίβ, Μακάμπι Χάιφα, Χαποέλ Μπερ Σεβά.
Ρουμανία (3 ομάδες) Στεάουα Βουκουρεστίου, Άστρα Γκιουργκιού, Κλουζ.
Σλοβακία (2 ομάδες) Σπάρτακ Τρνάβα, Σλόβαν Μπρατισλάβας.
Αζερμπαϊτζάν (2 ομάδες) Καραμπάκ, Γκαμπάλα.
Σερβία (2 ομάδες) Ερυθρός Αστέρας, Παρτιζάν.
Κροατία (2 ομάδες) Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Ριέκα.
Ουγγαρία (2 ομάδες) Βίντι, Φερεντσβάρος.
Σλοβενία (2 ομάδες) Μάριμπορ, Μούρα.
Βουλγαρία (2 ομάδες) Λουντογκόρετς, ΤΣΣΚΑ Σόφιας.
Πολωνία (2 ομάδες) Λέγκια Βαρσοβίας, Λεχ Πόζναν.
Λευκορωσία (2 ομάδες) Μπάτε Μπορίσοφ, Ντιναμό Μινσκ.
Καζακστάν (1 ομάδα) Αστάνα.
Μολδαβία (1 ομάδα) Σερίφ Τίρασπολ.
Φινλανδία (1 ομάδα) Ελσίνκι.
Αλβανία (1 ομάδα) Σκεντερμπέου.
Ιρλανδία (1 ομάδα) Ντουντάλκ.
Εσθονία (1 ομάδα) Φλόρα Ταλίν.
Λουξεμβούργο (1 ομάδα) Ντουντελάνζ.
Αρμενία (1 ομάδα) Πιούνικ.
Κόσοβο (1 ομάδα) Μπαλκάνι.
ΟΙ ΜΗΔΕΝ ΒΑΘΜΟΙ ΣΕ ΟΜΙΛΟ
Το να μιλάνε για μηδέν βαθμούς σε όμιλο οι δημοσιογράφοι της ΑΕΚ είναι δείγμα ότι θα πέσει φωτιά να μας κάψει ως ανθρωπότητα. Η επίδοση του Ολυμπιακού όντως προβληματίζει, υπολείπονται όμως τρεις αγωνιστικές ακόμα. Αντίθετα η ΑΕΚ διασύρθηκε όταν τη σεζόν 2018/19 συγκέντρωσε 0 (ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ ΜΗΔΕΝ) βαθμούς στον όμιλό της στο Τσάμπιονς λιγκ. Μάζεψε φυσικά τα «ζεστά» 19 εκατομμύρια ευρώ της ΟΥΕΦΑ, τα έριξε στο γήπεδο μαζί με τα λεφτά της Περιφέρειας Αττικής (και όχι στο να φτιάξει ομάδα). Και σήμερα κουνάνε το δάχτυλο…
Για τον ΠΑΟΚ δεν θα μιλήσουμε καν. Ομάδα που έχει 0/7 απόπειρες να μπει σε όμιλο Τσάμπιονς λιγκ και έχει καταντήσει έρμαιο ομάδων όπως Έστερσουντ, Σλόβαν, Λέφσκι Σόφιας, κτλ δεν την αντιμετωπίζουμε καν ως άξια σχολιασμού.
ΕΠΙΜΥΘΙΟ
Στη φετινή σεζόν όλοι οι άλλοι έφυγαν από την Ευρώπη. Η ΑΕΚ δεν πέρασε καν (ούτε στα χαρτιά παρά την κίνηση Μπέου για την αδειοδότηση του Άρη), ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε από την Σλάβια Πράγας, ο ΠΑΟΚ από τη Λέφσκι Σόφιας και ο Άρης από την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Όλοι βρίσκονται στον περίφημο (κατά το κοινώς λεγόμενο) καναπέ. Η ευρωπαϊκή τους ύπαρξη είναι κατά κύριο λόγο θλιβερή. Και όμως κουνάνε το δάχτυλο, κρίνουν, χλευάζουν, προπαγανδίζουν, μιλάνε για τη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ και ξερνάνε χολή ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια της εύλογης καζούρας.
Σε ό,τι αφορά τον Ολυμπιακό, ναι η εικόνα τους τελευταίους μήνες προβληματίζει. Στην Ευρώπη με ένα μικρό θαύμα θα μπορούσε να διεκδικηθεί η τρίτη θέση και από κει και πέρα με μία ανανεωμένη Ευρωπαϊκή λίστα να υπάρξει συνέχεια στο Conference League. Βασικός στόχος όμως είναι το Ελληνικό πρωτάθλημα. Ωστόσο η εικόνα των τελευταίων μηνών στην Ευρώπη, δεν μπορεί να είναι ενδεικτική. Όταν κάποια ομάδα πλησιάσει τον παρακάτω πίνακα με τις βαθμολογικές επιδόσεις σε 7 σερί συμμετοχές του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς λιγκ κόντρα στα μεγαλύτερα μεγαθήρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, τότε ίσως θα μπορούν να κρίνουν. Ως τότε θα πρέπει να περιοριστούν στη μιζέρια τους…