Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας για νέες φρεγάτες
Ηχηρή απάντηση στις δηλώσεις Ερντογάν ότι θα συνεχίσει ακάθεκτος την αμυντική συνεργασία με την Ρωσία αγοράζοντας και δεύτερη συστοιχία αντιεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 αναμένεται να δώσουν αύριο Ελλάδα και Γαλλία.
Ηχηρή απάντηση στις δηλώσεις Ερντογάν ότι θα συνεχίσει ακάθεκτος την αμυντική συνεργασία με την Ρωσία αγοράζοντας και δεύτερη συστοιχία αντιεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 αναμένεται να δώσουν αύριο Ελλάδα και Γαλλία.
Ο κύβος ερρίφθη για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού. Απόψε στο Παρίσι, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν δίνουν τα χέρια για την πολυεπίπεδη και ισχυρή διπλωματική και στρατιωτική συμφωνία.
Το γεγονος αυτό ενισχύεται και από την εσπευσμένη μετάβαση στο Παρίσι τόσο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, όσο και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Και φρεγάτες και κορβέτες
Μετά το ναυάγιο της συμφωνίας με την Αυστραλία για τα γαλλικά υποβρύχια, το Παρίσι επανήλθε με νέα βελτιωμένη πρόταση προς την Αθήνα καλύπτοντας επί της ουσίας όλες τις απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα αγοράζει τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες BELHARRA. Επίισης το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά τρεις κορβέτες GOWIND, οι οποίες ενδέχεται να ενεργοποιήσουν και τα ελληνικά ναυπηγεία για την κατασκευή τους, ενώ υπάρχει η δυνατότητα προμήθειας μιας ακόμα φρεγάτας και μιας κορβέτας σε δεύτερο χρόνο.
Στη συμφωνία περιλαμβάνονται και τα οπλικά συστήματα των πλοίων με τους υπερσύγχρονους πυραάλους Exocet αλλά και η αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ το κόστος της συμφωνίας θα φτάσει στα 5 δισ. ευρώ.
Η αγορά των γαλλικών πλοίων φαίνεται πως γίνεται και με την συγκατάθεση των ΗΠΑ καθώς η αμερικανική πλευρά δεν επανήλθε με βελτιωμένη πρόταση προς την Αθήνα γεγονός που αξιολογείται ως προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με τη Γαλλία μετά τη σύγκρουση που είχαν οι δύο χώρες για την κατασκευή των υποβρυχίων της Αυστραλίας.
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα
Μέσα σε αυτό το κλίμα η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις στέλνοντας το ερευνητικό σκάφος «ΜΠΙΛΙΜ 2» ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο την ίδια στιγμή που το Γενικό Επιτελείο διεξάγει την διακλαδική άσκηση «Παρμενίων» στην ίδια περιοχή.
Όλα τα στοιχεία των τουρκικών προκλήσεων βρίσκονται ήδη στα χέρια των ομολόγων του Νίκου Δένδια στις επαφές που είχε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
«Σε όλους τους συνομιλητές μου επεσήμανα ότι η Τουρκία έχει πλέον ξεφύγει από το πλαίσιο της λογικής. Υπογράμμισα, όμως, ότι σε κάθε προκλητική ενέργεια η Ελλάδα απαντά με σύνεση και με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Επανέλαβα ότι η Ελλάδα επιθυμεί την διατήρηση διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία, στο πλαίσιο, όμως, πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Αυστηρή ήταν και η απάντηση του State Department προς τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα αγοράσει και άλλους ρωσικούς πυραύλους S-400.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως θα επιβληθούν στην Άγκυρα και νέες κυρώσεις εάν προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού οπλικού συστήματος -δύο μόλις ημέρες πριν από τη νέα συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στη Ρωσία.