Η ΕΠΟ τροποποίησε κάποια πράγματα στον πειθαρχικό της κώδικα και πλέον η ρίψη αντικειμένων θα επιφέρει τιμωρία της έδρας.

Το πρωτάθλημα της Super League αρχίζει και η ΕΠΟ γνωστοποίησε κάποιες αλλαγές που έκανε στον πειθαρχικό της κώδικα.

Η ΕΠΟ πρόσθεσε στον Πειθαρχικό Κώδικα τη συγκεκριμένη τιμωρία της μίας αγωνιστικής, ωστόσο η εν λόγω ποινή παραμένει ακόμη (μέχρι νεοτέρας) στο ποινολόγιο της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας ως διοικητική κύρωση παρά τις επαφές που έγιναν από την Ομοσπονδία με το υφυπουργείο Αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 15, παράγραφος 3, ιι όπως τροποποιήθηκε, προβλέπει ποινή έδρας για μία αγωνιστική ρίψη αντικειμένων (πυρσού, φωτοβολίδας, κροτίδας, βεγγαλικού, πυροτεχνήματος, καπνογόνου και οποιουδήποτε εύφλεκτου υλικού) ακόμη και αν δεν υπάρξει τραυματισμός. Σε περίπτωση δε, υποτροπής, η ποινή θα διπλασιάζεται: δηλαδή δύο αγωνιστικές.

Αναλυτικά ο Πειθαρχικός Κώδικας αναφέρει:

Εάν υπήρξε ρίψη αντικειμένου το οποίο κατά την κοινή πείρα ήταν πρόσφορο, κατά κανόνα, και ιδίως πυρσού, φωτοβολίδας, κροτίδας, βεγγαλικού, πυροτεχνήματος, καπνογόνου και οποιουδήποτε εν γένει εύφλεκτου υλικού, να προκαλέσουν σωματική βλάβη προσώπου, νόμιμα ευρισκομένου στον αγωνιστικό χώρο:

α) Εφόσον δεν προκλήθηκε βλάβη και η ρίψη δεν είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή ή την προσωρινή αναστολή έναρξης του αγώνα εκ μέρους του διαιτητή τιμωρείται με χρηματική ποινή από πέντε (5.000,00) έως εβδομήντα χιλιάδες (70.000) ευρώ και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές μία (1) αγωνιστική.

β) Εάν από την ρίψη αντικειμένων, υπάρξει τέτοια σωματική βλάβη προσώπου νόμιμα ευρισκομένου στον αγωνιστικό χώρο, τιμωρείται με χρηματική ποινή από τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ έως εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ.

Τι αναφέρει ο νόμος

Ο πρόσφατος νόμος αναφέρει τα εξής:

«Σε περιπτώσεις ρίψης εντός του αγωνιστικού χώρου ή των αποδυτηρίων ή σε κερκίδα αθλητικής εγκατάστασης πριν από την έναρξη, κατά τη διάρκεια ή μετά από τη λήξη αθλητικής εκδήλωσης, αντικειμένου πρόσφορου να προκαλέσει σωματική βλάβη προσώπου και ιδίως πυρσού, φωτοβολίδας, κροτίδας, βεγγαλικού, πυροτεχνήματος, καπνογόνου και οποιασδήποτε γενικώς εύφλεκτης ύλης, στο αθλητικό σωματείο, το Τ.Α.Α. ή την Α.Α.Ε. που αγωνίζεται ως γηπεδούχος, επιβάλλεται η διοικητική κύρωση της διεξαγωγής μίας (1) αθλητικής συνάντησης χωρίς την παρουσία θεατών σε οποιαδήποτε διοργάνωση.

Η παράγραφος για τη ΔΕΑΒ

Στο ίδιο άρθρο του Πειθαρχικού Κώδικα προστέθηκε παράγραφος για τη Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας όπου τονίζεται ότι σε περίπτωση ποινής διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές σε μία ομάδα για το ίδιο παιχνίδι από ΕΠΟ και ΔΕΑΒ, αυτή δεν θα εκτίεται σωρευτικά αλλά θα εκτίεται η βαρύτερη ποινή.

Αναλυτικά, τι αναφέρει ο Πειθαρχικός Κώδικας για τη ΔΕΑΒ:

β) Σε περίπτωση που για τον ίδιο αγώνα επιβληθεί ποινή διεξαγωγής χωρίς θεατές (είτε σε όλο το γήπεδο είτε σε μεμονωμένες εξέδρες) τόσο από τις πειθαρχικές Επιτροπές της ΕΠΟ όσο και από την Δ.Ε.Α.Β., οι δύο ποινές δεν εκτίονται σωρευτικά, αλλά -κατ’ ανάγκη- εκτίεται η βαρύτερη εξ αυτών.

Τόσο η ΕΠΟ όμως, όσο και ο νόμος βέβαια προβλέπουν την ίδια ποινή.

Προφανώς, η συγκεκριμένη παράγραφος προστέθηκε γιατί ο Πειθαρχικός Κώδικας δίνει τη δυνατότητα και για κλείσιμο μεμονωμένης εξέδρας και όχι όλου του γηπέδου, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα εκτίεται μόνο η ποινή της ΔΕΑΒ, ως πιο βαριά.

Σε περίπτωση δε, υποτροπής, θα εκτίεται μόνο η ποινή της ΕΠΟ που θα είναι δύο αγωνιστικές (και όχι μία) ως η πιο βαριά και όχι δύο αγωνιστικές από τον Πειθαρχικό Κώδικα και άλλη μία από τη ΔΕΑΒ.

Thrylos24.gr

Ακολουθήστε στο Google News το THRYLOS24 και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από το THRYLOS24