Τσικνοπέμπτη 2025: Συνταγές με χοιρινό που πρέπει να κάνεις στο BBQ
![Τσικνοπέμπτη 2025: Συνταγές με χοιρινό που πρέπει να κάνεις στο BBQ](https://www.thrylos24.gr/wp-content/uploads/2025/02/Grill-1024x576.jpg)
Επειδή Τσικνοπέμπτη χωρίς χοιρινό δεν γίνεται... έλα να σου δείξουμε μερικές κλασικές αλλά μερακλήδικες συνταγές στο BBQ που δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι σου!
Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει. Η ημέρα «ύμνος» στο ψήσιμο και στην… τσίκνα καταφτάνει και οι απανταχού «μερακλήδες» ετοιμάζονται να ανάψουν τη φωτιά! Το ξέρουμε ότι είσαι ένας/μία απ’ αυτούς και γι΄αυτό τον λόγο σού έχουμε μαζέψει λαχταριστές συνταγές!
Χοιρινά σουβλάκια του χωριού
🛒 Υλικά:
Για τη μαρινάδα
Ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια |
100gr χυμό πορτοκαλιού |
20gr ξίδι, από λευκό κρασί |
1 κ.σ. ελαιόλαδο |
1 κ.σ. ρίγανη, ξερή |
1 κ.σ. δεντρολίβανο, φρέσκο, ψιλοκομμένο |
1 κ.γ. μέλι |
Αλάτι & πιπέρι |
Εκτέλεση:
Μουσκεύουμε τα ξύλινα καλαμάκια (σκέτα) σε νερό για μερικές ώρες, ώστε να μην καούν στο ψήσιμο.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ.
Κόβουμε το κρέας σε κύβους 1-1.5 εκ. και το βάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα της μαρινάδας μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε καλά με το κρέας.
Κλείνουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες ή καλύτερα για ολόκληρο το βράδυ.
Την επόμενη μέρα περνάμε τα κρέατα στα ξυλάκια για σουβλάκια.
Ψήνουμε στην γκριλιέρα σε δυνατή φωτιά ή σε ψησταριά υγραερίου 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά.
Πρόταση σερβιρίσματος: Με πίτες, πατάτες και παραδοσιακό τζατζίκι.
Τα μπριζολάκια του καλοφαγά
Υλικά:
Για το κρέας
800gr ψαρονέφρι ή χοιρινό λαιμό, κομμένα σε μπριζολάκια 1-2cm |
1 κρεμμύδι μεσαίο |
4 κλωνάρια δενδρολίβανο |
3 κλωνάρια θυμάρι |
2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες ή σπασμένες |
5 κ.σ. ελαιόλαδο |
5 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί |
Αλάτι & πιπέρι |
Εκτέλεση:
Αφαιρούμε τα παραφίλετα με ένα μαχαίρι από το κρέας μας. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού βγάζουμε τη λευκή ίνα που έχει στο πάνω μέρος το ψαρονέφρι. Είναι βασικό να το αφαιρέσουμε γιατί όσο και αν το μαγειρεύουμε παραμένει πολύ σκληρό.
Κόβουμε το κρέας σε ομοιόμορφα κυβάκια (πάχους 1cm) και το ίδιο κάνουμε και με τα παραφίλετα. Αυτός ο τρόπος κοπής μας βοηθάει στο να ψηθεί ομοιόμορφα το κρέας.
Παίρνουμε ένα βαθύ ταψί και βάζουμε μέσα το κρέας.
Κόβουμε στα 4 το κρεμμύδι, το χωρίζουμε στα «φύλλα» του και το προσθέτουμε και αυτό μέσα στο ταψί.
Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα μυρωδικά μας, χωρίς τα κοτσάνια, και τα προσθέτουμε και αυτά στο κρέας.
Προσθέτουμε το λάδι, τις 5 κ.σ. ξίδι, το αλάτι, το πιπέρι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί με μια κουτάλα. Θα δούμε ότι το χρώμα του κρέατος θα αρχίσει να γίνεται άσπρο εξαιτίας του ξυδιού. Το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 20 λεπτά.
Μόλις μαριναριστούν, ψήνουμε τα μπριζολάκια σε γκριλιέρα ή σε ψησταριά υγραερίου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να ψηθούν, ώστε να είναι ζουμερά και τραγανά!
Πρόταση σερβιρίσματος: Με πατάτες τηγανητές και ψημένα ψωμάκια αλειμμένα με λαδορίγανη.
Ζουμερές πανσέτες στο BBQ
Υλικά:
Για το κρέας
1kg λεπτές φέτες χοιρινής πανσέτας
Για τη μαρινάδα
2 κ.σ ελαιόλαδο |
1 κ.σ μουστάρδα |
2 κ.σ ξύδι βαλσάμικο ή ξύδι από κόκκινο κρασί |
1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη |
1 κ.γ μέλι |
Φρέσκο θυμάρι και ρίγανη |
Αλάτι & πιπέρι |
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το μέλι, το σκόρδο, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το θυμάρι και το αλατοπίπερο.
Τα χτυπάμε με ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν ένα.
Αλείφουμε κάθε πανσέτα με μπόλικη μαρινάδα.
Τοποθετούμε σε ένα σκεύος το κρέας, το ένα κομμάτι κοντά στο άλλο, και περιχύνουμε όση μαρινάδα περίσσεψε.
Σκεπάζουμε καλά και τα αφήνουμε στο ψυγείο για λιγότερο από μία ώρα.
Αφού ζεσταθεί το BBQ, βγάζουμε τις πανσέτες από τη μαρινάδα και τις ψήνουμε για 6 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.
Πρόταση σερβιρίσματος: Σε μία μακρόστενη πιατέλα σέρβιρε τις πανσέτες και πασπάλισε με 3-4 κλωναράκια δεντρολίβανο για το décor. Αλλιώς, μπορείς να τις σερβίρεις με λίγα ψητά λαχανικά στην άκρη.
Καλή όρεξη!
πηγή: plaisio.gr