Οι top συνταγές για χριστουγεννιάτικα γλυκά που εντυπωσιάζουν
Cake, κουραμπιέδες με σοκολάτα και λαχταριστά μελομακάρονα. Οι top συνταγές για χριστουγεννιάτικα γλυκά που εντυπωσιάζουν!
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν κι αν ψάχνεις συνταγές για χριστουγεννιάτικα γλυκά, εμείς ψάξαμε και βρήκαμε κάποιες που σίγουρα θα συναρπάσουν τους καλεσμένους σου στο εορταστικό τραπέζι.
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν κι αν ψάχνεις συνταγές για χριστουγεννιάτικα γλυκά, εμείς ψάξαμε και βρήκαμε κάποιες που σίγουρα θα συναρπάσουν τους καλεσμένους σου στο εορταστικό τραπέζι.
Χριστουγεννιάτικο Cake διά χειρός Σταύρου Βαρθαλίτη
Υλικά της Συνταγής
· 250γρ βούτυρο, μαλακωμένο
· 200γρ καστανή ζάχαρη
· 175γρ αλεύρι γ.ο.χ
· 100γρ αμύγδαλο, τριμμένο
· 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
· 1 κ.γ. κανέλα
· 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
· 100γρ φιλέ αμυγδάλου
· 4 μεγάλα αυγά
· 1 κιλό ανάμεικτα αποξηραμένα φρούτα
· ξύσμα και χυμό 1 πορτοκάλι
· ξύσμα και χυμό 1 λεμόνι
· 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
· 150γρ. κονιάκ ή ρούμι
Εκτέλεση της Συνταγής
· Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150oC.
· Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τα ανάμεικτα αποξηραμένα φρούτα, το ξύσμα και το χυμό από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι, το κονιάκ , το βούτυρο και τη καστανή ζάχαρη.
· Φέρνουμε σε βρασμό, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
· Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 30 λεπτά.
· Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, τα αμύγδαλα, το μπέικιν πάουντερ, τη κανέλα, το γαρίφαλο, το φιλέ αμυγδάλου, τα αυγά, το εκχύλισμα βανίλιας και το μείγμα φρούτων.
· Ανακατεύουμε πολύ καλά..
· Βάζουμε το μείγμα σε φόρμα 20εκ. με λαδόκολλα,
· Ψήνουμε στο φούρνο για 2 ώρες.
· Αφαιρούμε το κέικ από το φούρνο, ανοίγουμε τρύπες σε αυτό με ένα σουβλάκι και με ένα κουτάλι ρίχνουμε πάνω από 2 κουταλιές της σούπας αλκοόλ που έχουμε επιλέξει.
· Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς στη φόρμα και σερβίρουμε!
Απολαυστικά μελομακάρονα διά χειρός Πάνου Κουμουνδούρου
Κι επειδή γιορτές χωρίς μελομακάρονα δεν γίνονται, εμείς ψάξαμε και σας βρήκαμε μία συνταγή που είχε ετοιμάσει ο Πάνος Κουμουνδούρος στην εκπομπή Breakfast@Star.
Υλικά της Συνταγής
• 330 ml ηλιέλαιο
• 90γρ άχνη ζάχαρη
• 5 ml κονιάκ ξύσμα ½ πορτοκαλι
• Γαρύφαλο σκόνη
• Κανέλα σκόνη
• 5 γρ αμωνία
• 75γρ χυμό πορτοκαλι
• 70 γρ νερό
• 100 γρ σιμιγδάλι ψιλό
• 540 γρ αλεύρι μαλακό
• 300 γρ καρύδι ψύχα
Για το σιρόπι
• 5 γαρύφαλα
• 2 Στικς κανέλα
• 1 ξύσμα πορτοκαλι
• 1 ξύσμα λεμόνι
• 2 κιλά ζάχαρη
• 1 κιλό νερό
• 200 γρ γλυκόζη
• 200 γρ μέλι
Εκτέλεση
• Σε μια μπασίνα βάζω μαζί ηλιέλαιο ζάχαρη άχνη ,κονιάκ ,γαρύφαλο ,κανέλα ,ξύσμα πορτοκαλι, νερό.
• Αναμειγνύω με ένα φουέ.
• Έπειτα μέσα στο ίδιο μίγμα πετάω τον χυμό πορτοκαλι και την αμωνία που προηγούμενος τα έχουμε ανακατέψει σε ένα μπολ μόνα τους. Ανακατεύουμε ξανά προσθέτουμε αλεύρι σιμιγδάλι και ενσωματωνουμε με όσες λιγότερες κινήσεις μπορούμε
• Δίνω σχήμα απλώνω σε ταψί και ψήνουμε στους 175 για 17-20 λεπτά.
• Σιροπιάζουμε όσο είναι ακόμα ζεστά σε κρύο σιρόπι (μετράμε μέχρι το 30 και αφαιρούμε από το σιρόπι)
• Δίνω σε όλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι μια καλή βράση και αφήνω να κρυώσει (αφού βράσει και έχω αφαιρέσει από την φωτιά προσθέτω το μέλι)
Σοκολατένιοι κουραμπιέδες διά χειρός Λάμπρου Βακιάρου
Για τους κουραμπιέδες
• 500 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο
• 200 γρ. ζάχαρη άχνη και επιπλέον για το πασπάλισμα
• 900 γρ. αλεύρι Αλλατίνηγια όλες τις χρήσεις
• 5 γρ. μπέικιν πάουντερ
• 200 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και σπασμένα
• 80 γρ. κονιάκ
• ροδόνερο (προαιρετικά)
Για το κροκάν αμυγδάλου και την επικάλυψη σοκολάτας
• 250 γρ. ζάχαρη λευκή
• 200 γρ. αμύγδαλα λευκά
• 300 γρ. κουβερτούρα
Εκτέλεση της Συνταγής
Βήμα 1
Στο κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο για περίπου 30 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει. Στην συνέχεια, προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε για άλλα 10 έως 15 λεπτά. Αυτό είναι και το σημαντικότερο βήμα για αέρινους κουραμπιέδες!
Βήμα 2
Προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα.
Βήμα 3
Πλάθουμε σε μπαλάκια 20 γρ. και τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, αφήνοντας ένα δάχτυλο απόσταση το ένα απ’ το άλλο.
Βήμα 4
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά.
Βήμα 5
Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν πολύ καλά. Ψεκάζουμε με λίγο ανθόνερο και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με την άχνη.
Βήμα 6
Για το κροκάν αμυγδάλου, Προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε όσοι ποσότητα ζάχαρης μπορούν να πιάσουν τα δύο μας δάχτυλα στο κέντρο του τηγανιού και μόλις αυτή αρχίσει να λιώνει, πασπαλίζουμε σταδιακά μικρή ποσότητα ζάχαρης και όταν αυτή λιώνει προσθέτουμε και άλλη. Μόλις η ζάχαρη έχει λιώσει και έχει δημιουργηθεί μια ωραία καραμέλα προσθέτουμε τα σπασμένα αμύγδαλα και με μία μαρίζ τα ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μία λαδόκολλα και το αφήνουμε να κρυώσει καλά μέχρι να σφίξει.
Βήμα 7
Ψιλοκόβουμε το κροκαν με ένα μαχαίρι ή εναλλακτικά το χοντρό κόβουμε σε ένα multi.
Βήμα 8
Σε ένα μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα και μόλις αυτή έχει λιώσει εντελώς προσθέτουμε το κροκαν. Βυθίζουμε τους κουραμπιέδες μέσα στην σοκολάτα και με δύο πιρούνια τους μεταφέρουμε σε μία λαδόκολλα και αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
πηγή: star.gr