Ο Στέφανος Τάτσιος γράφει για τον απογοητευτικό Ολυμπιακό στο Μόναχο, τις κακές συνήθειες στα δεύτερο ημίχρονα που δεν αλλάζουν, το πρόωρο βαθμολογικό πρόβλημα στην Ευρωλίγκα και τους τρεις φθινοπωρινούς τελικούς στο ΣΕΦ.

Ο Ολυμπιακός παρουσίασε μία από τα ίδια στο Μόναχο μετά την Πόλη, αφού ένα δικό του παιχνίδι που έλεγχε στο πρώτο μέρος το έχασε και τώρα… τρέχει!

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν μπορεί στο ξεκίνημα της σεζόν να παρουσιάσει καμία σταθερότητα στο παιχνίδι της, παρά την αδιαμφισβήτητη ποιότητα της και τον κορμό που υπάρχει στο ρόστερ τα τελευταία χρόνια.

Ο Φρανσίσκο… στον Ολυμπιακό; – Όλο το παρασκήνιο!
Ο Φρανσίσκο… στον Ολυμπιακό; – Όλο το παρασκήνιο!

Ο Ολυμπιακός για ένα ημίχρονο ήταν αρκετά καλός στο Μόναχο, όμως στη συνέχεια κατέρρευσε ξανά όχι μόνο η άμυνα του, αλλά συνολικά η εικόνα του και η προσέγγιση του στο ματς.

Οι Πειραιώτες δεν μπορούν να βρουν τα κατάλληλα σχήματα στα δεύτερα ημίχρονα τους και αυτό δεν έχει γίνει μόνο μία φορά φέτος, αλλά αρκετές. 

Προφανώς ακόμα ψάχνονται τα κατάλληλα πρόσωπα και οι πεντάδες, όμως όσο περνάει ο καιρός, οι αγώνες και οι προπονήσεις, θα έπρεπε να βλέπουμε στο παρκέ λίγο πιο ξεκάθαρα τα πράγματα και όχι συνεχώς τόσο μπερδεμένα.

Πλέον η «γκέλα» έγινε και το πρόγραμμα σου επιβάλλει να την καλύψεις μέσα από νίκες στο ΣΕΦ κόντρα σε ισάξιους αντιπάλους, το θέμα όμως είναι όχι αν μπορείς, αλλά να πέσεις ότι έχεις την ικανότητα να τα καταφέρεις.

Οι λόγοι της κατάρρευσης του Ολυμπιακού και τα μη λειτουργικά σχήματα

Μπαρτζώκας_ Μπάγερν-Ολυμπιακός

Το παιχνίδι για τον Ολυμπιακό δεν ξεκίνησε άσχημα, αφού με τη «αιχμή του δόρατος» τον Φαλ και τους Παπανικολάου – Βεζένκοφ υπήρχε έλεγχος του ρυθμού και σωστές επιλογές.

Τα 1/7 τρίποντα στην αρχή ήταν ο λόγος που οι Πειραιώτες δεν ήταν μπροστά στο σκορ, αφού παρουσίαζαν καλή κυκλοφορία στην επίθεση, αλλά και είχαν σωστές αλλαγές στην άμυνα.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο όλα άλλαξαν με την παρουσία της second unit, η οποία αν και χρειάστηκε κάποια λεπτά να βρει ρυθμό, τελικά τα κατάφερε και έκανε τη διαφορά.

Ο Βιλντόζα ήταν εξαιρετικός και στις δύο πλευρές, ο ΜακΚίσικ έκανε τον «τερματοφύλακα» και μάζεψε 5 ριμπάουντ, ο Ράιτ τέλειωνε τις φάσεις και βούταγε για κάθε μπάλα δίνοντας ενέργεια, ο Πίτερς ήταν αποτελεσματικός και έβαζε το κορμί του στην άμυνα και ο Ντόρσεϊ ήταν και πάλι επιθετικός και συγκεντρωμένος.

Ο Ολυμπιακός έκλεισε το πρώτο μέρος με +11, αφού έκανε ένα εντυπωσιακό επιμέρους σκορ στο φινάλε του ημιχρόνου και έδειχνε πως ελέγχει πλήρως το ματς.

Το δεύτερο δεκάλεπτο και η άμυνα της ομάδας σε αυτό το διάστημα έπρεπε να είναι οδηγός, για να έρθει το διπλό, αλλά όλα αυτά έμειναν στα λόγια. 

Στο δεύτερο ημίχρονο σταδιακά οι Πειραιώτες κατέρρεαν λεπτό με το λεπτό. 

Ο Φαλ εκτός τόπου και χρόνου στις αλλαγές, όχι απλά έπαιρνε λάθος αποφάσεις για το πότε να αλλάξει με τον περιφερειακό, αλλά αποφάσιζε καθόλου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Έντουαρντς και ο Μπούκερ να βρουν ρυθμό με σουτάκια προπόνησης και να «οργιάσουν».

Οι δυο τους δεν βρήκαν αντίσταση σε 20 λεπτά παιχνιδιού και τέλειωσαν το ματς με 50 πόντους και 19/34 σουτ. 

Ευθύνη φυσικά όχι μόνο του Φαλ, αλλά συνολικά της ομάδας, καθώς ο Ράιτ ήταν ξανά πολύ κακός αμυντικά στα κρίσιμα, ενώ οι γκαρντ δεν έβαλαν ποτέ στον Έντουαρντς πίεση, για να του περιορίσουν τον εκπληκτικό ρυθμό που βρήκε.

Λίγο με την επίθεση ο Ολυμπιακός έμενε κοντά στο σκορ, όμως πολλά χαμένα εύκολα λέι απ και ελεύθερα σουτ και… κλασσικά τα αμυντικά ριμπάουντ του έριχναν την αυτοπεποίθηση και έδιναν την ευκαιρία στην Μπάγερν να αποκτά τη δική της και να ελέγχει πλήρως το ματς.

Και πάμε και στο τέταρτο δεκάλεπτο, όπου και πάλι η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα τα έκανε όλα λάθος.

Τα σχήματα δεν λειτούργησαν σε καμία περίπτωση, παίκτες όπως οι Βιλντόζα και Ντόρσεϊ που πραγματικά ήταν καλά στην αρχή δεν βοηθήθηκαν από τους υπόλοιπους, ενώ ο πολύ καλός Παπανικολάου και ο Φουρνιέ δεν πάτησαν παρκέ στο τέλος.

Ειδικά ο αρχηγός θα μπορούσε να συμμαζέψει την κατάσταση και να δώσει καθαρό μυαλό, λύσεις και ηρεμία στους υπόλοιπους.

Ο ΜακΚίσικ ήταν αρνητικός πρωταγωνιστής, έκανε πολλά λάθη τακτικής και επιθετικά δεν ήταν σε μεγάλη βραδιά.

Αποκορύφωμα του λάθους να μείνει τόσο στο παρκέ, το αντιαθλητικό φάουλ που αποτέλεσε ουσιαστικά χαριστική βολή και ας πήγαν οι Γερμανοί να «αυτοκτονήσουν».

Στο φινάλε ο Ουόκαπ πέτυχε ένα μεγάλο σουτ όπως και ο Τάιλερ, όμως εκεί ο Βεζένκοφ αποδείχθηκε μοιραίος.

Ο Σάσα σωστά πήρε την απόφαση να σουτάρει, αν και κατά τη γνώμη μας το πρώτο από τα δύο σουτ στο τελευταίο λεπτό με το σκορ στο 82-80 ήταν βιαστικό και μπορούσε να κάνει υπομονή.

Όμως ακόμα και έτσι στην τελευταία κατοχή που μπορούσε να βάλει σε ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο 84-80 χάθηκε η μπάλα.

Γενικά η ομάδα και πάλι όπως και στα δύο ματς στην Πόλη έβγαλε τρομερή ανασφάλεια στις επιλογές της στις κρίσιμες κατοχές και μόνο ο μοιραίος Βεζένκοφ βγήκε μπροστά.

Αυτό είναι κάτι που δεν προβληματίζει, αφού θα βελτιωθεί μέσα από τη δουλειά, την εμπειρία και τα παιχνίδια.

Αυτά όμως που προβληματίζουν είναι δύο στοιχεία:

Ο Ολυμπιακός πάλι πήγε να κερδίσει από την επίθεση του και δεν είχε καμία αμυντική συγκέντρωση. Δέχθηκε 52 πόντους στο δεύτερο μέρος και 25 στην τελευταία περίοδο.

Αυτό συμβαίνει σε κάθε επίσημο ματς φέτος.

Το προπονητικό τιμ πρέπει να… περάσει στους παίκτες πως όσο ταλέντο και να έχουν οι αγώνες κερδίζονται από την άμυνα και αυτό δεν το βλέπουμε σε καμία περίπτωση.

Είδαμε για ένα ακόμα παιχνίδι τα μη λειτουργικά σχήματα να αργούν πολύ να αλλάξουν.

Αργές αντιδράσεις στις αλλαγές παικτών, επιμονή σε παιδιά που δεν μπορούν να προσφέρουν σε μία βραδιά και τους παίκτες που πρέπει να «καθαρίζουν» να μένουν εκτός ή να μην έχουν την πνευματική απελευθέρωση να αποφασίσουν. 

Επίσης αυτή τη φορά ο Ολυμπιακός έχασε τα ριμπάουντ οριακά (37-34) όμως από μία ομάδα που υστερεί στην Ευρωλίγκα στους ψηλούς και στα κορμιά και αυτό αποτελεί τεράστιο πρόβλημα προς άμεση επίλυση.

Τέλος για εμάς δεν υπήρχε κάποιος διακριθείς σταθερά στην αναμέτρηση.

Ο Βιλντόζα (8π., 3ασ.) και ο Τάιλερ (12π. 4 ριμπ, 3 ασ.) «κόλλησαν», ο Σάσα (16π. με 1/5 τριπ. και 7 ριμπ.) δεν έβαλε αυτήν τη φορά τα μεγάλα σουτ και ο Παπανικολάου (8π. 4ασ. 2 ριμπ.) δεν πάτησε δευτερόλεπτο στο γήπεδο στο τέταρτο δεκάλεπτο.

Αυτό που μένει ως πικρή γεύση είναι πως ο Ολυμπιακός σκόραρε εκτός έδρας πάλι 80+ πόντους με 50% στα δίποντα και 43% στα τρίποντα και έχασε.

Και αυτό γιατί δεν έχει καμία αμυντική συνοχή, η άμυνα με αλλαγές που αποτελεί σήμα κατατεθέν του είναι σε χαμηλό επίπεδο ετοιμότητας και η συγκέντρωση και το καθαρό μυαλό εκλείπουν από όλους.

Ο Ολυμπιακός πρέπει να μείνει όρθιος στο «σπίτι» του

Ολυμπιακός μπάσκετ

Το ταξίδι στο Μόναχο πέρασε και έφερε τον Ολυμπιακό δύο βήματα πίσω στο μπασκετικό και ψυχολογικό κομμάτι από ότι την προηγούμενη εβδομάδα.

Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό στο ξεκίνημα της σεζόν, όπως για κάθε ομάδα αυτήν την εποχή, όμως όταν οι απαιτήσεις είναι τεράστιες δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και βαθμοί για πέταμα.

Η «γκέλα» στη Γερμανία κόντρα σε μία υποδεέστερη ομάδα, που στην καλύτερη περίπτωση θα διεκδικήσει τη δεκάδα, φέρνει βαθμολογικές και ψυχολογικές «πληγές» στους Πειραιώτες.

Με βάση το πρόγραμμα τους έπρεπε να είναι στο 3-2 και όχι στο 2-3 και πλέον θα κληθούν στη συνέχεια της σεζόν, να πετύχουν ένα μεγάλο διπλό σε έδρα ανταγωνιστή τους, για να καλύψουν αυτήν την αποτυχία και το ρεκόρ τους να ισορροπήσει.

Όσο για το πνευματικό κομμάτι και την αυτοπεποίθηση τους αυτά έχουν καταρρακωθεί μετά το 0/3 εκτός έδρας και ειδικά με τον τρόπο που ήρθε αυτός ο απολογισμός.

Πλέον όλο το ενδιαφέρον της ομάδας και του κόσμου θα επικεντρωθεί στο ΣΕΦ.

Εκεί κατά σειρά θα έρθουν για Πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκό και για τη «διαβολοδβομάδα» της Ευρωλίγκα η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα και όσο δύσκολο και να φαντάζει αυτήν την στιγμή το 3/3 είναι απαίτηση κυρίως από τα άτομα που απαρτίζουν αυτήν την ομάδα.

Βαθμολογικά το ντέρμπι «αιωνίων» θα κρίνει εν πολλοίς το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς, ενώ τα ματς με τους ανταγωνιστές του ο Ολυμπιακός πρέπει να τα πάρει για να… συνέλθει και να επανέλθει στα υψηλά πατώματα της βαθμολογίας, αλλά και για να επανακτήσει τη χαμένη του αυτοπεποίθηση.

Το ΣΕΦ διαχρονικά στα δύσκολα τον κρατάει όρθιο και θα πρέπει να το κάνει ξανά. Δεν αρκούν προφανώς τα τρία σερί sold out, αλλά χρειάζεται πρωτίστως η ομάδα να καθαρίσει το μυαλό της και να ηρεμήσει.

Υπάρχει πίεση και εκνευρισμός και είναι απόλυτα λογικό, όμως για να βελτιωθεί η κατάσταση χρειάζεται το «φάρμακο» της νίκης και αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει να δρα από το ντέρμπι της Κυριακής.

Όμως για να έρθει αυτή η βελτίωση και η ομάδα να αλλάξει τσιπάκι πρέπει προπονητές και παίκτες να κόψουν τις κακές τους συνήθειες όσο υπάρχει λίγος χρόνος ακόμα και να αντιδράσουν όπως έχουν κάνει και πάλι στο παρελθόν…

Υ.Γ. Μία ακόμα κακή βραδιά για τον κόουτς Μπαρτζώκα και τους συνεργάτες του στο Μόναχο. Ο κόουτς είναι ήρεμος και έχει υπομονή, όμως δεν τον θυμάμαι αγωνιστικά τόσο μπερδεμένο ξανά.

Υ.Γ. 2) Μιλουτίνοφ και Λαρεντζάκης έστω και για λίγες κατοχές στο κομμάτι των ριμπάουντ και του πικ ν΄ρολ και της άμυνας αντίστοιχα θα μπορούσαν να προσφέρουν.

Υ.Γ. 3) Ο Βεζένκοφ την επόμενη φορά θα τα βάλει. Τα έχασε με την Μπάγερν, θα σκοράρει στα επόμενα ματς. Πρέπει και εκείνος να έχει περισσότερη υπομονή και λιγότερη ένταση.

Υ.Γ. 4) Ο Παπανικολάου είναι καλά και πρέπει να το εκμεταλλευτεί αυτό η ομάδα. Ειλικρινά στο τέλος αν ήταν στο παρκέ μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες.

Υ.Γ. 5) Με εξαίρεση την Άλμπα δεν υπάρχει κακή ομάδα στη διοργάνωση. Η πιο απρόβλεπτη σεζόν στην ιστορία, όμως όσες λιγότερες «γκέλες» κάνεις τόσο ψηλότερα θα φτάσεις στην κανονική περίοδο.Υ

Υ.Γ. 6) Βήμα βήμα η τριάδα αγώνων, όμως το 2/3 δεν θα είναι επιτυχία. Είναι εφικτό το 3/3, αρκεί όλοι τους να θυμηθούν ποιοι είναι και τι θέλουν να πετύχουν φέτος.

Στέφανος Τάτσιος

Ασχολούμαι τα τελευταία επτά χρόνια με τη δημοσιογραφία. Ξεκίνησα από το basketblog και στη συνέχεια ο δρόμος με έφερε στην εφημερίδα Documento και στο kingbasket και πλέον συνεργάζομαι και με την παρέα του Thrylos24.gr και με το Eurohoops. Με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού και το blog για τα θέματα της ομάδας έχω ενασχόληση από το 2017.
Ακολουθήστε στο Google News το THRYLOS24 και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από το THRYLOS24