Ο Στέφανος Τάτσιος γράφει για τον ανέτοιμο Ολυμπιακό που κέρδισε δύσκολα τη Ζαλγκίρις στο ΣΕΦ, σε ένα ματς που έχει τρεις λόγους για να χαμογελάει, αλλά και που του ανέδειξε ότι ακόμα είναι ασύνδετος.

Ο Ολυμπιακός πανηγύρισε την πρώτη του νίκη στην Ευρωλίγκα με κόπο, ιδρώτα και άγχος, όπως είναι λογικό να συμβαίνει αυτήν την εποχή που δεν μετράνε τόσο οι λίγες έτσι και αλλιώς όμορφες στιγμές στο παρκέ αλλά το αποτέλεσμα.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα πραγματοποίησε μία πολυπρόσωπη εμφάνιση με το υπέροχο πρώτο δεκάλεπτο που δείχνει το κοντινό μέλλον και στη συνέχεια τρία που ανέδειξαν τα προβλήματα του τώρα.

Ολυμπιακός – Ζαλγκίρις: Η «12άδα» του Θρύλου με… εκπλήξεις!
Ολυμπιακός – Ζαλγκίρις: Η «12άδα» του Θρύλου με… εκπλήξεις!

Η ομάδα έχει ανενεργούς τους δύο βασικούς ψηλούς της, ο επιθετικός πυλώνας των Βεζένκοφ – Φουρνιέ τώρα «χτίζεται» και παράλληλα καλείται η περιφερειακή γραμμή να αλλάξει ριζικά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όμως παρόλα αυτά τα δομικά προβλήματα Οκτώβρη μήνα ο Ολυμπιακός απέδειξε ξανά πως διαθέτει αστείρευτη ποιότητα και χαρακτήρα και μπορεί να κερδίζει και στην δύσκολη μέρα του. 

Ο Βεζένκοφ και ο Φουρνιέ αποδείχθηκαν οι παίκτες που θα αποθεώνει το ΣΕΦ ως… Βασιλιάδες του, ενώ η επιστροφή του Φαλ έστω και για έξι λεπτά αποτέλεσε μία από τις πολύ ευχάριστες ειδήσεις της βραδιάς.

Με τον «πύργο» και στυλοβάτη της άμυνας να επιστρέφει η ομάδα θα αρχίσει να ρολάρει και να βρίσκει πιο λειτουργικά σχήματα και αυτό θα βελτιώσει κατά πολύ την εικόνα.

Το ματς με τη Ζαλγκίρις δεν θα το θυμάται κανείς στη συνέχεια της σεζόν, ενώ τα δύσκολα είναι μπροστά με την πρώτη και αρκετά δύσκολη «διαβολοβδομάδα», η οποία θα μας προσφέρει νέα δείγματα από τον φετινό πολύ διαφορετικό Ολυμπιακό.

Το δεκάλεπτο οδηγός, τα λάθη και οι χαμένες κατοχές και οι αλτρουιστές σταρ

Ο Ολυμπιακός στο πρώτο δεκάλεπτο θύμισε και στις δύο πλευρές του παρκέ, αλλά κυρίως αμυντικά την ομάδα που θαύμασε η Ευρώπη τη διετία 2022-23.

Μπορεί τα μακρινά σουτ να μην μπήκαν, όμως η αμυντική προσήλωση, η πίεση στην μπάλα, το «δάσος» από χέρια και τα πολλά «σπασμένα» σκριν αποδιοργάνωσαν τη Ζαλγκίρις και έδωσαν μπόλικους πόντους στο ανοιχτό γήπεδο.

Φουρνιέ και Βεζένκοφ μαζί με το δίδυμο Ουόκαπ – Βιλντόζα στην περιφέρεια και τον Ράιτ να «σκεπάζει» τα πάντα, έβαλαν «φωτιά» στο ΣΕΦ και έδωσαν στην ομάδα ένα προβάδισμα 15 πόντων για… προίκα στην εκπληκτική πρώτη περίοδο.

Από εκεί και πέρα οι Λιθουανοί αποφάσισαν να «χτυπήσουν» στο… ψαχνό για να επιστρέψουν στο ματς και ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε ποτέ να ανοίξει ξανά το ρυθμό και μπήκε σε… σκυλομαχία.

Από την στιγμή που η διαφορά πήγε στο +18, όλο άρχιζε και ροκανιζόταν, αφού ο Ντόρσεϊ επιθετικά δεν έδωσε πνοή, ο Ουίλιαμς-Γκος ήταν εξαιρετικός στο πρώτο μέρος και όσο αγωνίστηκε στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ Ουόκαπ – Ράιτ είχαν θέμα με τα φάουλ και ο Πετρούσεφ ήταν σαφώς επηρεασμένος από την ίωση.

Το πρώτο πρόβλημα ήταν για ένα ακόμα ματς τα πολλά χαμένα αμυντικά ριμπάουντ, τα οποία στο τέλος όμως ισορρόπησαν οι Πειραιώτες παίρνοντας 15 έναντι 18 της Ζαλγκίρις.

Η σκληράδα της άμυνας κρατούσε όσο γινόταν τη μάχη των κατοχών (+1 παραπάνω η Ζαλγκίρις σε ριμπάουντ, επιθετικά, κλεψίματα, ασίστ/λάθη), όμως όταν άρχισαν να γίνονται αλλεπάλληλα λάθη το παιχνίδι δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο.

Ο Ολυμπιακός όχι μόνο είχε λιγότερες ασίστ (18), αλλά με τα λάθη που έκανε και με τα χαμένα ριμπάουντ, σταμάτησε να «τρέχει» και έμεινε μόλις στους 13 πόντους στο ανοιχτό γήπεδο από πολύ νωρίς. 

Βέβαια σε μία βραδιά που έχεις κερδίσει με 74 πόντους στην επίθεση προφανώς έχεις κάνει πολλά σωστά στην άμυνα, αλλά είχες θέματα επιθετικά.

Μεγάλη νευρικότητα, «βαριά» χέρια στην εκτέλεση σε σουτ, βολές και λέι απ με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να τελειώσει το ματς με 28/43 βολές, αφού οι Λιθουανοί έπαιζαν πέρα από το όριο του φάουλ και 4/17 τρίποντα εκ των οποίων τα δύο έβαλε ο πολύ καλός για πρώτη φορά φέτος Παπανικολάου.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν έθελξε με την απόδοση της και πάλι, αλλά αυτό είναι απόλυτα λογικό, αφού τώρα σταδιακά από τον επόμενο μήνα θα αρχίσει να ρολάρει.

Τα σχήματα άλλαξαν στο παρκέ, αφού επιτέλους είδαμε για πρώτη φορά το Ουόκαπ – Βιλντόζα που άφησε θετικές εντυπώσεις, ενώ και η δεύτερη πεντάδα με Ουίλιαμς-Γκος και Ντόρσεϊ απελευθέρωσε τον Αμερικανό γκαρντ που έκανε πολύ καλό παιχνίδι με 9 πόντους, 3 ασίστ και 3 ριμπάουντ, ειδικά στο πρώτο μέρος.

Ακόμα ο αρχηγός έκανε ένα βήμα μπροστά με 7 πόντους, δύο μεγάλα μακρινά σουτ, 5 ριμπάουντ και μπόλικη δουλειά στην άμυνα και ας μην είναι έτοιμος ο ίδιος σωματικά ακόμα.

Φυσικά μνεία δεν θα μπορούσε να μην γίνει σε τρεις παράγοντες της βραδιάς στο ΣΕΦ.

Ο Σάσα Βεζένκοφ με μόλις 5 σουτ (3/4 διπ, 0/1 τριπ) τέλειωσε τον αγώνα με double double 17 πόντων (11/13 βολές), 11 ριμπάουντ, 30 PIR, 1 ασίστ και 1 κλεψίματος σε μόλις 24 λεπτά συμμετοχής.

Ο Σάσα όπως είπαμε και μετά τη Φενέρ πρέπει να εκτελεί περισσότερο και να παίρνει πιο πολλές κατοχές στα χέρια του. Και απόψε αυτό δεν έγινε και υπάρχει λόγος.

Ο εκ των ηγετών του Ολυμπιακού έχει την στόφα, τον χαρακτήρα και την υπομονή να περιμένει να έρθει το ματς σε αυτόν και να μην εκβιάσει καμία κατάσταση.

Για αυτό είναι σπουδαίος παίκτης και άνθρωπος ο Βεζένκοφ και ξέρει πως σε λίγο καιρό η τωρινή διαχείριση των επιθετικών κατοχών θα αλλάξει.

Η ευλογία για την ομάδα είναι πως παρόμοιας αγωνιστική φιλοσοφίας είναι και ο Φουρνιέ, ο οποίος ψάχνεται ακόμα, αλλά ήταν αρκετά πιο επιθετικός και με 5/11 σουτ και 4/7 βολές πραγματοποίησε την καλύτερη του εμφάνιση με τα ερυθρόλευκα με 15 πόντους, 5 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα σε 24 λεπτά.

Είναι πολύ σπουδαίο σημαντικό γεγονός πως ο Ολυμπιακός έχει βρει δύο σταρ, ηγέτες, παικταράδες ολκής που είναι αλτρουιστές και σκέφτονται το συμπαίκτη τους. 

Αν συνεχίσουν έτσι και οι δύο πνευματικά μόνο καλύτερα θα γίνονται τα πράγματα από εδώ και πέρα.

Τέλος η επιστροφή του Φαλ και η αναγκαστική συμμετοχή του λόγω των φάουλ από Ράιτ και Πετρούσεφ έδειξε πόσο έλειψε αμυντικά, αλλά και επιθετικά, όπου δημιούργησε 3-4 ελεύθερα σουτ και 2 εύκολα λέιπ απ.

Φυσικά θέλει αρκετό χρόνο για να βρει ρυθμό και να συνηθίσει το κορμί του στην αγωνιστική διαδικασία, αλλά το σημαντικό είναι πως βρίσκεται ξανά εδώ.

Ο διπλός στόχος στην πρώτη «διαβολοβδομάδα»

Μουστάφα Φαλ

Το παιχνίδι με τη Ζαλγκίρις πέρασε και ο Ολυμπιακός κρατάει τη νίκη, φυσικά την επιστροφή του Φαλ, την καλή βραδιά του Φουρνιέ και το γεγονός πως σε άμυνα και επίθεση στις κρίσιμες κατοχές δεν πελάγωσε και είχε σωστές επιλογές, παρότι το ματς είχε στραβώσει.

Πλέον επόμενος αντίπαλος ο Άρης στο ΣΕΦ για το Πρωτάθλημα, όπου ο Φαλ δηλώθηκε και θα πάρει χρόνο συμμετοχής για να βρει ρυθμό, όμως τα πιο σοβαρά και δύσκολα είναι μπροστά.

Η πρώτη «διαβολοβδομάδα» της σεζόν στην Ευρωλίγκα έφτασε και η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα καλείται να αγωνιστεί σε αυτήν με ένα διπλό στόχο.

Αρχικά πρέπει να κάνει το εντός έδρας 2/2 με τη Μιλάνο και στη συνέχεια να παίξει τα… ρέστα της στην Πόλη για το πρώτο της διπλό, που μπορεί να την εκτοξεύσει από νωρίς βαθμολογικά και ψυχολογικά.

Όμως δεν είναι στόχος μόνο το βαθμολογικό 2/2 με Μιλάνο και Εφές, αφού πρέπει ο Ολυμπιακός να παρουσιαστεί βελτιωμένος και με περισσότερη διάρκεια στα καλά διαστήματά του. 

Τα σχήματα σιγά σιγά θα μονιμοποιηθούν, αφού αυτά ψάχνει ο κόουτς Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του, ώστε να αρχίσουν οι παίκτες να αποκτούν χημεία και ξεκάθαρους ρόλους στο παρκέ.

Το σχήμα στο τέλος με Φουρνιέ, Παπανικολάου και Βεζένκοφ είχε μεγάλο ενδιαφέρον, όπως και το αρχικό δίδυμο Ουόκαπ – Βιλντόζα, αλλά και η τριάδα στα 6 λεπτά του Φαλ με τον Σάσα και τον συμπατριώτη του.

Σε πιο γενικό πλαίσιο όσο κυλούν τα ματς και φεύγει ο πρώτος γεμάτος μήνας της σεζόν θα βλέπουμε την εικόνα που είχε το προπονητικό τιμ στο μυαλό της μέχρι το Σεπτέμβρη που ολοκληρώθηκε το ρόστερ.

Χρόνος υπάρχει πολύς, αφού είμαστε ακόμα στα μέσα Οκτώβρη, όμως τώρα ο Ολυμπιακός μέχρι να είναι έτοιμος, πρέπει να κερδίζει για να παραμείνει μέσα στους ευρωπαϊκούς του στόχους.

Η ποιότητα και οι πολλές λύσεις όπως έχουμε ξαναπεί, υπάρχουν, αυτό που λείπει είναι η χημεία και η μπόλικη δουλειά για να «δέσει» η ομάδα και να επιβεβαιώσει στην πράξη το λογικό θεωρητικά πολύ υψηλό αγωνιστικό της ταβάνι…

Υ.Γ. Ο κόουτς και οι συνεργάτες του καλούνται να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, ειδικά από την επόμενη εβδομάδα που θα μπει και ο Μιλουτίνοφ στις προπονήσεις. Εκτός με τη Ζαλγκίρις έμεινε ο Λαρεντζάκης, ενώ ο Σέρβος θα βγάλει τον Ράιτ από τη λίστα του Πρωταθλήματος. Είναι πολύ δύσκολη η διαχείριση αν βάλουμε στη συζήτηση τον εξαιρετικό Πετρούσεφ, αλλά και τον Πίτερς.

Υ.Γ. 2) Πολύ κακή διαιτησία για τον Ολυμπιακό σε δεύτερο σερί ματς μετά την Πόλη. Οι διαιτητές δεν έκοψαν ποτέ το αντιαθλητικό παιχνίδι της ομάδας του Τρινκιέρι και ας έστελναν τους γηπεδούχους στις βολές. Ειδικά το δίδυμο Ράντοβιτς – Τέπεκ έχασε στο δεύτερο μέρος τον έλεγχο και έκαναν απίθανα λάθη που πήγαν να κοστίσουν μία νίκη στην καλύτερη ομάδα.

Υ.Γ. 3) Το ΣΕΦ δεν ήταν γεμάτο, αφού πέρα από τα διαρκείας που απουσίαζαν, οι πολύ ακριβές τιμές ήταν αποτρεπτικές και ο κόσμος έφτασε περίπου τις 9-10.000. Πρέπει να βρεθεί λύση στο κόστος των εισιτηρίων σε όλα τα γήπεδα της Ελλάδας, καθώς έχουν ξεφύγει οι αυξήσεις.

Υ.Γ. 4) ΜακΚίσικ – Λαρεντζάκης θα παλεύουν για μία θέση στη δωδεκάδα της Ευρωλίγκα και ο Ράιτ θα μείνει εκτός λόγω Μιλουτίνοφ. Δεν βγαίνει αλλιώς, εκτός αν προκύψει κάποια έκπληξη από αλλού…

Υ.Γ. 5) Πρόβλεψη ο Ολυμπιακός θα κάνει 1/2 στη διαβολοβδομάδα και θα κερδίσει πιο εύκολα τη Μιλάνο από ότι τη Ζαλγκίρις. Η Εφές θα «καίγεται» και η ομάδα είναι ανέτοιμη ακόμα. Δεν αποκλείω και το 2/2, αλλά κλείνω προς τη διατήρηση του αήττητου ΣΕΦ.

Υ.Γ. 6) Σάσα και Φουρνιέ μαζί απόλαυση.

Υ.Γ. 7) Ο αθλητισμός και οι ομάδες είναι πολύ μικρά μπροστά στο δώρο της ζωής το οποίο δεν εκτιμάμε. Συλλυπητήρια στους οικείους του Μπάλντοκ και στον Παναθηναϊκό και μπράβο στους μάγκες της Εθνικής για τη μεγάλη βραδιά που μας χάρισαν και που έπαιξαν για τον φίλο τους.

Στέφανος Τάτσιος

Ασχολούμαι τα τελευταία επτά χρόνια με τη δημοσιογραφία. Ξεκίνησα από το basketblog και στη συνέχεια ο δρόμος με έφερε στην εφημερίδα Documento και στο kingbasket και πλέον συνεργάζομαι και με την παρέα του Thrylos24.gr και με το Eurohoops. Με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού και το blog για τα θέματα της ομάδας έχω ενασχόληση από το 2017.
Ακολουθήστε στο Google News το THRYLOS24 και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από το THRYLOS24