Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη Γη, κάνοντάς τη, να περιστρέφεται πιο αργά και αυξάνοντας έτσι τη διάρκεια της ημέρας.

Το λιώσιμο των πάγων της Γης στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική προκαλεί τη διόγκωση των ωκεανών κοντά στον Ισημερινό, αλλάζοντας την ταχύτητα με την οποία περιστρέφεται η Γη, έδειξαν τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Με την υποστήριξη της NASA, οι ερευνητές του ETH δημοσίευσαν δύο νέες μελέτες στα περιοδικά  Nature Geoscience και Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) σχετικά με το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη διάρκεια της ημέρας.

Φουστέρ για τις πλημμύρες στη Βαλένθια: «Ακόμα βρίσκουν άψυχα σώματα, υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι»
Φουστέρ για τις πλημμύρες στη Βαλένθια: «Ακόμα βρίσκουν άψυχα σώματα, υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι»

«Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνει χώρα μια μετατόπιση της μάζας και αυτό επηρεάζει την περιστροφή της Γης» εξηγεί ο Benedikt Soja, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής, Περιβαλλοντικής και Γεωματικής Μηχανικής στο ETH Ζυρίχης και επικεφαλής της έρευνας.

ocean earth

Στη μελέτη PNAS, οι ερευνητές του ETH Ζυρίχης δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη διάρκεια της ημέρας κατά μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου από τα σημερινά 86.400 δευτερόλεπτα.

Μια μόνο περιστροφή του πλανήτη μας διαρκεί 24 ώρες και αποτελεί την ημέρα. Λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου που προστέθηκαν σε αυτό το 24ωρο θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στην παγκόσμια χρονομέτρηση, την ψηφιακή υποδομή και την ακρίβεια των δορυφόρων GPS που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη.

Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό ρέει από τους πόλους προς τα χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη και έτσι επιβραδύνει την ταχύτητα περιστροφής.

earth

Οι ερευνητές είπαν επίσης ότι αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες για τα διαστημικά ταξίδια.

«Ακόμη κι αν η περιστροφή της Γης αλλάζει αργά, αυτό το φαινόμενο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την πλοήγηση στο διάστημα – για παράδειγμα, όταν στέλνουμε ένα διαστημικό ανιχνευτή να προσγειωθεί σε άλλο πλανήτη», λέει ο Soja. Ακόμη και μια μικρή απόκλιση μόλις ενός εκατοστού στη Γη μπορεί να αυξηθεί σε απόκλιση εκατοντάδων μέτρων στις τεράστιες αποστάσεις.

«Διαφορετικά, δεν θα είναι δυνατή η προσγείωση σε έναν συγκεκριμένο κρατήρα στον Άρη», λέει.

«Εμείς οι άνθρωποι έχουμε μεγαλύτερο αντίκτυπο στον πλανήτη μας από ό,τι φανταζόμαστε», καταλήγει η Soja, «και αυτό φυσικά μας φέρει μεγάλη ευθύνη για το μέλλον του πλανήτη μας.

Thrylos24.gr

Ακολουθήστε στο Google News το THRYLOS24 και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από το THRYLOS24