Τα στρατιωτικά λάθη της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι συνέπειές τους – Η αντίδραση Πούτιν που φοβίζει τη Δύση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι λάθος εκτιμήσεις της Μόσχας και οι απώλειες
Η Ρωσία έχει μια από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις στον κόσμο, αλλά αυτό δεν ήταν εμφανές στην αρχική της εισβολή στην Ουκρανία.
Πολλοί στρατιωτικοί αναλυτές στη Δύση έχουν εκπλαγεί από την απόδοσή της στο πεδίο της μάχης μέχρι στιγμής, με έναν να την περιγράφει ως «θλιβερή».
Η προέλασή της φαίνεται να έχει «κολλήσει» σε μεγάλο βαθμό και ορισμένοι τώρα αμφισβητούν εάν μπορεί να ανακάμψει από τις απώλειες που έχει υποστεί.
Ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε στο BBC ότι, «οι Ρώσοι σαφώς δεν πέτυχαν τους στόχους τους και μάλλον δεν θα τους πετύχουν τελικά». Ανώτεροι αξιωματικοί του δυτικού στρατού και αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών μίλησαν για τα λάθη που έχει κάνει η Ρωσία.
Λάθος εκτιμήσεις
Το πρώτο λάθος της Ρωσίας ήταν ότι υποτίμησε την ισχύ της αντίστασης και τις δυνατότητες των- μικρότερου μεγέθους- ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Ο ετήσιος αμυντικός προϋπολογισμός της Ρωσίας ξεπερνά τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ της Ουκρανίας είναι μόλις 4 δισεκατομμύρια.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία- και πολλοί άλλοι- φαίνεται ότι υπερεκτίμησε τη δική της στρατιωτική δύναμη. Ο Πούτιν είχε ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στρατού του και ίσως παρασύρθηκε από αυτό.
Η Μόσχα, σε μεγάλο βαθμό, επένδυσε στο τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιό της και σε πειραματισμούς, που περιελάμβαναν την ανάπτυξη νέων όπλων, όπως υπερηχητικοί πύραυλοι, δήλωσε υψηλόβαθμος Βρετανός αξιωματούχος των ενόπλων δυνάμεων.
Η Ρωσία υποτίθεται ότι έχει κατασκευάσει το πιο προηγμένο τανκ του κόσμου, το T-14 Armata. Όμως, παρότι αυτό εμφανίστηκε στην παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης, στη Μόσχα, λείπει από τη μάχη στην Ουκρανία. Κατά κύριο λόγο η Ρωσία έχει στείλει εκεί παλιότερα τανκς Τ-72, τεθωρακισμένα μεταγωγικά οχήματα, πυροβολικό και εκτοξευτήρες πυραύλων.
Στην αρχή της εισβολής, η Ρωσία είχε ξεκάθαρο πλεονέκτημα στον αέρα, με τα μαχητικά αεροσκάφη που είχε μεταφέρει κοντά στα σύνορα να ξεπερνούν εκείνα της Ουκρανίας, πάνω από 3 προς 1.
Οι περισσότεροι στρατιωτικοί αναλυτές υπέθεταν ότι γρήγορα οι Ρώσοι θα αποκτούσαν υπεροχή στον αέρα, αλλά αυτό δεν έγινε. Οι αεράμυνες της Ουκρανίας αποδεικνύονται ακόμη αποτελεσματικές, περιορίζοντας τη δυνατότητα της Ρωσίας για ελιγμούς.
Παράλληλα, ίσως η Μόσχα να υπέθετε ότι οι ειδικές δυνάμεις της θα έπαιζαν σημαντικό ρόλο, βοηθώντας την να πετύχει ένα γρήγορο και αποφασιστικό πλήγμα. Η Ρωσία πίστευε ότι θα μπορούσε να αναπτύξει πιο ελαφριές μονάδες όπως οι Spetsnatz και αλεξιπτωτιστές της VDV, «για να εξαλείψει έναν μικρό αριθμό αμυνομένων και αυτό θα ήταν», λέει υψηλόβαθμος αξιωματούχος των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών. Όμως, τις πρώτες ημέρες αποτράπηκε η επίθεσή τους με ελικόπτερα στο αεροδρόμιο Χοστομέλ, έξω από το Κίεβο. Κάτι που στέρησε από τη Ρωσία μια αερογέφυρα για τη μεταφορά στρατιωτών, εξοπλισμού και εφοδίων.
Αντί για αυτό, η Ρωσία αναγκάστηκε να μεταφέρει τις προμήθειες της κατά κύριο λόγο οδικώς. Κάτι που έχει προκαλέσει σημεία συμφόρησης, που γίνονται εύκολοι στόχοι για να στήσουν ενέδρες οι ουκρανικές δυνάμεις. Κάποια βαριά τεθωρακισμένα βγήκαν εκτός δρόμου, αλλά κόλλησαν στη λάσπη.
Στο μεταξύ, το τεράστιο κονβόι της Ρωσίας, που ξεκίνησε από τον βορρά και έχει καταγραφεί από δορυφόρους, ακόμη δεν έχει καταφέρει να περικυκλώσει το Κίεβο. Η πιο σημαντική πρόοδος έχει γίνει στον νότο, όπου οι εισβολείς μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τις σιδηροδρομικές γραμμές για να ανεφοδιάσουν τις δυνάμεις τους.
Βαριές απώλειες
Η Ρωσία είχε συγκεντρώσει μια δύναμη περίπου 190.000 στρατιωτών για αυτή την εισβολή και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν μπει στη μάχη. Αλλά, ήδη έχει χάσει περίπου το 10%. Δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για την έκταση των απωλειών που έχουν υποστεί Ρώσοι και Ουκρανοί. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι έχουν σκοτωθεί 14.000 Ρώσοι στρατιώτες, αλλά η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι ο αριθμός είναι σχεδόν ο μισός.
Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι έχουν αποδείξεις πως πέφτει το ηθικό των Ρώσων στρατιωτών και ένας από αυτούς το χαρακτήρισε «πάρα πολύ χαμηλό». Άλλος ανέφερε ότι οι στρατιώτες «κρυώνουν, είναι κουρασμένοι και πεινασμένοι», καθώς περίμεναν στο χιόνι για εβδομάδες- στη Λευκορωσία και τη Ρωσία- προτού τους δοθεί η εντολή να εισβάλουν στην Ουκρανία.
Ήδη, η Ρωσία έχει αναγκαστεί να αναζητήσει περισσότερους στρατιώτες για να καλύψει τις απώλειες, μεταξύ άλλων μετακινώντας εφεδρικές μονάδες που ήταν ακόμη και στα ανατολικά της χώρας και στην Αρμενία. Δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» σύντομα να μπουν στη μάχη και στρατιώτες από τη Συρία, μαζί με μισθοφόρους της Wagner. Αυτό είναι ένα σημάδι πως η Ρωσία «ξύνει τον πάτο του βαρελιού», σχολίασε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.
Προμήθειες και υλικοτεχνική στήριξη
Η Ρωσία πασχίζει με τα βασικά. Μια παλιά στρατιωτική φράση λέει ότι οι ερασιτέχνες συζητούν για την τακτική, ενώ οι επαγγελματίες μελετούν την υλικοτεχνική υποστήριξη. Υπάρχουν αποδείξεις ότι η Μόσχα δεν το έλαβε υπόψη της αυτό.
Κονβόι τεθωρακισμένων οχημάτων έχουν ξεμείνει από καύσιμα, τρόφιμα και πυρομαχικά. Οχήματα έχουν χαλάσει και εγκαταλείφθηκαν.
Δυτικοί αξιωματούχοι επίσης πιστεύουν ότι μπορεί να εξαντλούνται κάποια πολεμοφόδια της Ρωσίας. Ήδη έχει ρίξει 850-900 πυρομαχικά μεγάλης εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων cruise, που είναι πιο δύσκολο να αντικατασταθούν σε σύγκριση με τα όπλα χωρίς καθοδήγηση. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία έχει προσεγγίσει την Κίνα για βοήθεια, προκειμένου να αντιμετωπίσει κάποιες από τις ελλείψεις της.
Αντιθέτως, υπάρχει μια σταθερή ροή δυτικών όπλων προς την Ουκρανία, κάτι που αποτελεί τόνωση για το ηθικό. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα παράσχει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων. Πέρα από αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, αναμένεται ότι θα στείλει Switchblade, ένα μικρό αμερικανικό drone «καμικάζι», που μπορεί να μεταφερθεί σε σακίδιο, προτού χρησιμοποιηθεί για να ρίξει μικρά εκρηκτικά σε στόχους στο έδαφος.
Όμως, Δυτικοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να επιμείνει με μεγαλύτερη βαναυσότητα. Λένε ότι έχει ακόμη αρκετή δύναμη πυρός για να βομβαρδίζει τις ουκρανικές πόλεις για «σημαντικό χρονικό διάστημα».
Εξάλλου, σήμερα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι μέχρι τώρα το Κρεμλίνο έχει αποτύχει να πετύχει τους αρχικούς στόχους του και πως η Ρωσία αναγκάστηκε να αλλάξει την επιχειρησιακή προσέγγιση και τώρα είναι πιθανό να επιδιώξει μια στρατηγική φθοράς.
«Αυτό είναι πιθανό να περιλαμβάνει αδιάκριτη χρήση πυρών με αποτέλεσμα αυξημένες απώλειες αμάχων, καταστροφή ουκρανικών υποδομών και μια πιο έντονη ανθρωπιστική κρίση», προειδοποίησε η Βρετανία.
Παρά τις αναποδιές, είναι απίθανο να έχει αποθαρρυνθεί ο Πούτιν, δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών, εκτιμώντας ότι αντί για αυτό ίσως ο Ρώσος πρόεδρος κλιμακώσει την επίθεση. «Πιθανότατα παραμένει σίγουρος ότι μπορεί να νικήσει στρατιωτικά την Ουκρανία», πρόσθεσε.
Και παρότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επιδείξει σφοδρή αντίσταση, ο ίδιος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι- χωρίς σημαντικούς ανεφοδιασμούς- σύντομα θα μπορούσαν να ξεμείνουν από πυρομαχικά. Οι πιθανότητες μπορεί να είναι καλύτερες από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος, αλλά ακόμη και τώρα δεν φαίνεται να είναι με το μέρος της Ουκρανίας.