Μπλατ vs Πασκουάλ : Η μάχη των πάγκων
Στο τελευταίο basket blog συγκρίναμε τον coach Μπλατ με τον προκάτοχό του, Γιάννη Σφαιρόπουλο. Σήμερα, στην ζυγαριά του thrylos24, μπαίνουν οι Μπλατ-Πασκουάλ, στην μεγάλη "αιώνια μάχη" των πάγκων... Γράφει ο Διονύσης Σπανομανώλης
Μπλατ vs Σφαιρό λοιπόν. Δύο καταξιωμένοι προπονητές στους πάγκους των αιωνίων αντιπάλων. Καθώς πλησιάζουμε λοιπόν, στην έναρξη της σεζόν, βάζουμε τους δύο head coaches στην… ζυγαριά, συγκρίνοντάς τους…
Τίτλοι – διακρίσεις :
Ο Πασκουάλ σε 8 χρόνια σαν πρώτος προπονητής στην Μπάρτσα, πήρε 4 πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα και μία Ευρωλίγκα (το 2010 κόντρα στον Ολυμπιακό του Γιαννάκη), ενώ στο ΠΑΟ στα δύο του χρόνια έχει ήδη 2 Πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο. Κοινώς σε 10 σεζόν στους πάγκους δεν τα χει πάει καθόλου άσχημα, με 6 πρωταθλήματα και 4 Κύπελλα.
Εκεί που “πονάει” είναι στην Euroleague. Αν και ξεκίνησε εντυπωσιακά (το 2010 έγινε ο νεότερος προπονητής που την κατακτά σε ηλικία μόλις 38 ετών) η πορεία του δεν ήταν η αναμενόμενη. Πολλά χαμένα f4 (με αποκορύφωμα τους -38 πόντους που έχασε στον ημιτελικό του 2014, από την Ρεάλ μάλιστα), του στοίχισαν ουσιαστικά την θέση του στην Μπάρτσα. Στον δε ΠΑΟ, έχει δύο σερί αποκλεισμούς από τα προημιτελικά με ρεκόρ μόλις, 6-1…
Ο coach Μπλατ αντικειμενικά σαν μέγεθος δεν συγκρίνεται με τον Ισπανό. Είναι ένας προπονητής που έχει συμμετάσχει σε τελικούς ΝΒΑ (με τους Cleveland Cavs) και προπονούσε επί 1,5 χρόνο τον Λεμπρόν Τζέιμς… Νομίζω τα σχόλια και οι συγκρίσεις περιττεύουν. Έχει κατακτήσει ΤΑ ΠΆΝΤΑ. 5 πρωταθλήματα-6 κύπελλα με την Μακάμπι, 1 πρωτάθλημα-1 Κύπελλο με την Μπενετόν, 1 Eurochallenge με την Ντιναμό Μόσχας (2005), 1 Ευρωλίγκα με την Μακάμπι (2014), ένα Eurocup με την Νταρουσάφακα (πέρυσι) και βέβαια με την Εθνική Ρωσίας ένα Χρυσό Eurobasket (2007) , ένα χάλκινο Eurobasket (2011) και ένα χάλκινο στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου (2012). Μέσα σε αυτά προσθέστε και τον τίτλο Πρωταθλητή της Ανατολικής Περιφέρειας του ΝΒΑ (2015).
Τα προπονητικά τους χαρακτηριστικά :
Ο Πασκουάλ ήρθε στην Ελλάδα, έχοντας φτιάξει την φήμη του προπονητή “δασκάλου του ΣΕΤ”. Ένας προπονητής με άπειρα plays (λέγεται πως κάποτε στην Μπάρτσα είχε πάνω από 70 στο μπλοκ τακτικών του…), κλασικός Ευρωπαίος με αρκετό pick n roll, ενώ ποτέ δεν αμελούσε/αμελεί την σφιχτή και πιεστική άμυνα.
Ο Μπλατ πάλι, είναι ένας προπονητής που απέχει πολύ από τις Ευρωπαϊκές τακτικές. Γεννήθηκε στην Αμερική, ξεκίνησε το μπάσκετ από το κολλεγιακό πρωτάθλημα, προπόνησε στο ΝΒΑ. Βλέπει το μπάσκετ αλλιώς. Πολύ τρέξιμο, ελευθερία κινήσεων στους παίχτες του και συνεχή κίνηση γύρω από την μπάλα. Καμία σχέση με το στατικό ευρωπαϊκό μπάσκετ. Αμυντικά (αν και έχει τη φήμη του full επιθετικού coach), πάντα έστηνε καλά τις ομάδες του, βασιζόμενος στις ταυτόχρονες αλλαγές (για μείωση των miss matches) και βέβαια στην πίεση στην περίμετρο.
Τι να περιμένουμε φέτος στους αιώνιους :
Ο Πασκουάλ στον Παναθηναϊκό άφησε πίσω του στην στάμπα του προπονητή με ποικιλία στα plays. Στον ΠΑΟ βλέπουμε από το 2016 και μετά, κάτι τελείως διαφορετικό. Βασίζεται πολύ στην 1vs1 επίθεση (ελέω Καλάθη και παλαιότερα Τζέιμς) και στο pick n roll (ελέω Γκιστ), παρουσιάζοντας ένα αρκετά μέτριο και μονοδιάστατο επιθετικό πρόσωπο.
Φέτος, δεν σκοπεύει να αλλάξει και πολλά. Στην περιφέρεια θα τα περιμένει ξανά ΟΛΑ από τον Νικ, ενώ δείχνει σαφή επιθυμία να στήσει μια ομάδα με όπλο της την άμυνα.
Ο Μπλατ στην πρώτη του σεζόν στο Λιμάνι, αλλάζει τον Ολυμπιακό από τα θεμέλια. Επιδιώκει να φτιάξει μια ομάδα πολύ γρήγορη (από ομάδα ορισμό του set game), το περιβόητο δε ερυθρόλευκο pick n roll υποβιβάζεται από κεντρικό σε… “τελευταίο” τρόπο επίθεσης.
Σουτ, ταχύτητα, κίνηση/screen μακρυά από την μπάλα, transition και ενδιάμεσες επιθέσεις θα ναι πλέον το νέο ερυθρόλευκο “ευαγγέλιο”. Αμυντικά βέβαια, θα εξακολουθήσει να ναι δυνατός (ομάδα με αμυντική παράδοση και dna μην ξεχνάμε), φορτώνοντας το ρόστερ με αξιόπιστους αμυντικούς.
Το συμπέρασμα :
Καλοί προπονητές και οι δύο, με μεγάλο παλμαρέ αλλά ο Μπλατ στο “βιογραφικό” δεν συγκρίνεται ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ στην Ευρώπη. Ο Πασκουάλ βέβαια καλύπτει το χάντικαπ αυτό, καθώς βρίσκεται στον Παναθηναϊκό ήδη δύο σεζόν, ενώ ο Μπλατ ξεκίνησε φέτος στον Ολυμπιακό και μάλιστα επιχειρεί αγωνιστικές τομές που θα χρειαστούν “εύλογα”, κάποιο χρόνο για να αφομοιωθούν. Γενικά πάντως φαίνεται να στήνουν δύο τελείως διαφορετικές ομάδες-κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν (οι εκάστοτε προπονητές στελέχωναν τα ρόστερ σύμφωνα με τον αιώνιο αντίπαλο) οπότε περιμένουμε με μεγάλη αγωνία τις μάχες τους εντός παρκέ…