Τα άλματα του Ολυμπιακού σε επίπεδο ακαδημιών και σχολών ποδοσφαίρου είναι τα τελευταία δέκα χρόνια τεράστια.

Είναι πρωτοφανής η συνεχής δημιουργία «ερυθρόλευκων» σχολών ανά τον κόσμο από το 2010 και μετά, τόσο που ο Ολυμπιακός έχει επεκταθεί σήμερα σε τέσσερις ηπείρους με το δίκτυο σχολών στο εξωτερικό να αριθμεί διψήφιο αριθμό συνεργατών. Η χρονιά που έφυγε αποτέλεσε ορόσημο αφού σήμανε την ολοκλήρωση μιας εικοσαετούς παρουσίας των Σχολών του Ολυμπιακού. Παρουσίας ουσιαστικής και όχι τυπικής, με παροχή τεχνογνωσίας από τα κεντρικά του Ρέντη σε όλους τους συνεργάτες, επισκέψεις σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, κοινωνικές δράσεις.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών Δικτύου Σχολών του Ολυμπιακού, θα ανατρέξουμε σε κάθε μία από τις σχολές του Ολυμπιακού εκτός Ελλάδας.

Αβραάμ Παπαδόπουλος: «Να είστε περήφανοι που είστε μέλη μιας από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης»
Αβραάμ Παπαδόπουλος: «Να είστε περήφανοι που είστε μέλη μιας από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης»

Η αρχή έγινε το 2012 με το Σικάγο να χαράσσει το δρόμο που θα ακολουθούσαν στη συνέχεια πολλοί ακόμα. Σε μία πόλη που συγκεντρώνει εκ των μεγαλύτερων πληθυσμών απόδημων Ελλήνων η προσπάθεια του Γιάννη Κοσμά, διευθυντή της Σχολής, έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Εθνικός τίτλος στις ΗΠΑ, επισκέψεις στην Ελλάδα και στον Πειραιά, προσπάθεια που έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται με πάθος για τον δαφνοστεφανωμένο. Ήταν το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα που έπαιξε κομβικό ρόλο για να ακολουθήσει το επόμενο.

Το Σικάγο ήταν αρωγός για το επόμενο εγχείρημα στις ΗΠΑ. Το 2015 η σκυτάλη πέρασε στη δυτική ακτή και πιο συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια! Η δεύτερη σχολή του Θρύλου ήταν πια γεγονός στην πολιτεία με το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό Ελλήνων ομογενών, πίσω μόνο από τη Νέα Υόρκη. Μάλιστα η Καλιφόρνια ξεχώρισε από νωρίς με πληθώρα διακρίσεων, με την Κ16 να έχει μια εκπληκτική διετία το 2015/16 συλλέγοντας κούπες και με αυτόν τον τρόπο έγινε πόλος έλξης για τον ελληνικό –και όχι μόνο- πληθυσμό της πολιτείας, αποτελώντας έτσι το δεύτερο σημείο αναφοράς του Θρύλου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επισκέψεις στο Ρέντη αλλά και αντιπροσωπείας του Ολυμπιακού στην Καλιφόρνια σε συνδυασμό με ανταλλαγή τεχνογνωσίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, ξεκίνησε ως συνήθεια που έγινε κανόνας στο πέρασμα των χρόνων.

H αμερικανική τριπλέτα ολοκληρώθηκε όταν ξεκινούσε το «big bang» των σχολών του Ολυμπιακού στο εξωτερικό, ήτοι το 2018 αφού η τελευταία τριετία έχει σηματοδοτήσει μια άνευ προηγουμένου διεύρυνση του δικτύου σχολών σε εξωτερικό και εσωτερικό. Γεγονός που έχει καταστήσει τον Ολυμπιακό κυρίαρχο (και) σε αυτό το κομμάτι, συναγωνιζόμενος πλέον τους μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους στον κόσμο.

Μετά το Σικάγο και την Καλιφόρνια, ήταν η σειρά της Ουάσινγκτον! Το 2018 η τρίτη σχολή του Θρύλου στις ΗΠΑ ήταν γεγονός και μάλιστα αυτή τη φορά στην πρωτεύουσα (Washngton DC). Ο υπεύθυνος της Σχολής, Χάρης Καραγιώργος υπογραμμίζει χαρακτηριστικά:

«Η σχολή ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού στην Ουάσινγκτον επιδιώκει να εγκαθιδρύσει ένα πρώτου επιπέδου ποδοσφαιρικό κλαμπ στη μητροπολιτική περιοχή της DC. Όντας μέλος του δικτύου σχολών του Ολυμπιακού, στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ποδοσφαιριστές ούτως ώστε να επιτύχουν το μέγιστο σε τομείς όπως οι ποδοσφαιρικές δεξιότητες, η ομαδικότητα και τα ηγετικά προσόντα. Σαν κομμάτι της οικογένειας του Ολυμπιακού, είμαστε ενωμένοι στην προσπάθειά μας να προσφέρουμε στους παίκτες όλων των ηλικιακών ομάδων μια πρώτης τάξεως εμπειρία τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου».

Είχε έρθει η ώρα μιας ακόμα μεγάλης κοιτίδας του απόδημου ελληνισμού. Το 2019 ο Ολυμπιακός είχε πλέον το δικό του έρεισμα και στην Αυστραλία! Η Μελβούρνη, η πόλη με τους περισσότερους Έλληνες εκτός Ελλάδας (κάτι περισσότερο από 170.000 συμπατριώτες μας), μπορεί πλέον να υπερηφανεύεται για τη σχολή του Θρύλου που βρίσκεται εκεί.

«Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα με τους περισσότερους υποστηρικτές στην Ελλάδα αλλά και στον ελληνικό πληθυσμό της Αυστραλίας. Τα τελευταία 20 χρόνια με τη συνεχή συμμετοχή του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ, το brand της ομάδας μας είναι αναγνωρίσιμο πλέον σε όλο τον κόσμο. Η σχολή της Μελβούρνης έχει σαν στόχο να βοηθά όλους τους νέους και επίδοξους παίκτες ανεξαρτήτως εθνικότητας να βελτιώνονται ατομικά και σαν αποτέλεσμα να ανεβάζουν το επίπεδο όλης της ποδοσφαιρικής Μελβούρνης» σχολιάζει σχετικά ο διευθυντής της σχολής, Φρανκ Μιχαλόπουλος ενώ ο επί των δημοσίων σχέσεων, Στιβ Παπαδόπουλος, αναφέρει:

«Είμαι οπαδός του Ολυμπιακού από όταν γεννήθηκα. Η ίδρυση της σχολής του Θρύλου στη Μελβούρνη είναι μια από τις πιο περήφανες στιγμές στη ζωή μου. Θέλουμε να βελτιώνουμε την τεχνική των παικτών με απώτερο σκοπό να απολαμβάνουν το παιχνίδι και –γιατί όχι- να ακολουθήσουν επαγγελματική καριέρα».

Δεν θα πρέπει να παραλειφθεί σε αυτό το σημείο η συνεργασία με το Σίδνεϊ, με τον παλιό άσο της ομάδας μας, Κυριάκο Τοχούρογλου (που διαμένει μόνιμα εκεί) να πραγματοποιεί για σειρά ετών αξιολογήσεις παικτών σε ανοιχτή γραμμή με το Ρέντη.

Το 2020 αποτέλεσε το έτος με το άνοιγμα των περισσότερων σχολών του Ολυμπιακού στην ιστορία. Τέσσερις στο σύνολο, με την αρχή να γίνεται από τη βόρεια Ευρώπη και τη Σουηδία. Η ερυθρόλευκη σημαία στο χάρτη, μπήκε αυτή τη φορά στο Χάμαρο στα νότια της χώρας, ανάμεσα στη Στοκχόλμη και το Γκέτεμποργκ σε συνεργασία με τη Hammarö FK. Οι άνθρωποι της σχολής έδωσαν το «παρών» στο ετήσιο σεμινάριο των Σχολών του Ολυμπιακού τον Οκτώβριο του 2019 ενώ στα σκαριά υπάρχει project για το τμήμα γυναικείου ποδοσφαίρου.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Θανάση Μακρυγιάννη, πατέρα του Αλέξανδρου, διευθυντή της Σχολής: «Ο Ολυμπιακός «τρέχει» στις φλέβες μου από τα τέλη της δεκαετίας του ’50. Την αγάπη μου για την ομάδα μας την έφερα μαζί μου στη Σουηδία όπου πλέον είμαστε από τα πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα κλαμπ, με περίπου 400 νέους αυτή τη στιγμή να αγωνίζονται με τα χρώματα του Ολυμπιακού! Λόγω κορονοϊού δεν καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε το προγραμματισμένο summer camp το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο δεν απογοητευόμαστε βάζοντας πλώρη για νέες κατακτήσεις, όπως το τμήμα γυναικείου ποδοσφαίρου που είναι στις προτεραιότητές μας. Στόχος μας είναι να μεταλαμπαδεύσουμε σε όλα τα παιδιά τη νοοτροπία του Ολυμπιακού, αυτή δηλαδή του νικητή! Μην ξεχνάμε πως παίκτες όπως ο Όλαφ Μέλμπεργκ ξεκίνησε από εδώ!».

Το 2020 συνεχίστηκε με τη βάση του ολυμπιακού οικοδομήματος να επεκτείνεται στην Ασία περνώντας τα σύνορα της Μέσης Ανατολής! Μια κίνηση μεγάλης στρατηγικής σημασίας, έφερε τον Θρύλο στο Ντουμπάι, στη μητρόπολη του αραβικού κόσμου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Ολυμπιακός δεν γινόταν να απουσιάζει από εκεί οπού έχουν διεισδύσει τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κλαμπ, όπως εξηγεί άλλωστε και ο διευθυντής της Σχολής, Βύρων Μανώλας:

«Η ακαδημία μας στο Ντουμπάι ξεκίνησε με σταθερά βήματα χάρη στη μεγάλη βοήθεια των σχολών ποδοσφαίρου και της διοίκησης του Ολυμπιακού μας. Παρά τις αντίξοες συνθήκες και των περιορισμών που προκύπτουν από την πανδημία, σε 3 μήνες έχουμε ήδη 24 παιδιά. Τα μέλη μας είναι από 9 διαφορετικές εθνότητες, που αντιπροσωπεύει την πολυπολιτισμική μας κοινωνία του Ντουμπάι, αλλά και τον βασικό μας στόχο να μεταλαμπαδεύσουμε το Ολυμπιακό μας Πνεύμα σε κάθε άκρο της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.
Προχωράμε με υγεία και δύναμη».

Η διοίκηση των Σχολών, επεφύλασσε το καλύτερο για το τέλος του 2020 και μάλιστα εν μέσω του σκληρότερου προσώπου της πανδημίας. Σε ακόμα μία γωνιά του πλανήτη όπου χτυπά δυνατά η καρδιά του ελληνισμού, οι Σχόλες του Ολυμπιακού μπορούν να υπερηφανεύονται για δύο ακόμα συνεργάτες στον Καναδά. Τις σχολές του Τορόντο και του Κίτσενερ!

Τα αδέρφια Γριμπίλα, Απόστολος και Πολ σχολιάζουν για το Τορόντο:

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που γίναμε μέλη της οικογένειας του Ολυμπιακού. Ο Ολυμπιακός είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος στην Ελλάδα και ταυτόχρονα το πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό κλαμπ παγκοσμίως αλλά και στο Τορόντο. Είναι επίσης η πρώτη ελληνική ομάδα με επίσημη ακαδημία στο Τορόντο. Ανυπομονούμε να φέρουμε τη μεθοδολογία προπόνησης του Ολυμπιακού στο Τορόντο και να προσφέρουμε την καλύτερη ευκαιρία εκπαίδευσης και ανάπτυξης στους τοπικούς παίκτες. Ανυπομονούμε επίσης για τον πρώτο παίκτη του Τορόντο που θα καταφέρει να φτάσει στον Πειραιά!».

Ο διευθυντής της σχολής του Κίτσενερ από την άλλη, Μιχάλης Δογαντζής από την άλλη, επισημαίνει:

«Ευχαριστούμε τη Διεύθυνση των Σχολών και τον ηγέτη του συλλόγου κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, που μας έδωσαν τη δυνατότητα να διευρύνουμε τα σύνορα του Ολυμπιακού, να τον φέρουμε ακόμα πιο κοντά στην ομογένεια του Καναδά με δύο σχολές σε Τορόντο και Κίτσενερ. Ευχαριστούμε όλους όσους προσπάθησαν να γίνει πραγματικότητα το όνειρο και θα προσπαθήσουμε να είμαστε αντάξιοι των προσδοκιών τους. Ευελπιστούμε να είμαστε και εμείς μία από τις ακαδημίες αυτές που θα είναι παραγωγικές και ωφέλιμες για τον Ολυμπιακό. Ελπίζουμε και εμείς να μπορέσουμε να στείλουμε κάποια μέρα στον Ολυμπιακό κάποιον αντίστοιχο Ανδρούτσο, Βρουσάι ή Τσιμίκα».

Από το 2001 στο δίκτυο του Ολυμπιακού και σταδιακά με σχολές σε πέντε διαφορετικές πόλεις του νησιού, η Κύπρος δεν γίνεται να νοείται ως «εξωτερικό» εξ ου και η ξεχωριστή αναφορά. Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσός, Αμμόχωστος και Πάφος κρατούν ψηλά τη σημαία των Κύπριων αδερφών μας στο νησί της «Αφροδίτης» που είναι έτσι κι αλλιώς ερυθρόλευκο!

Ο Χρίστος Κωνσταντίνου έχει να πει σχετικά:

«Η Σχολή Κύπρου δηλώνει παρών και κρατάει ψηλά τη σημαία του Ολυμπιακού Πειραιώς ως μια από τις μακροβιότερες σχολές του δικτύου αλλά και της μεγαλύτερης σε αριθμό παιδιών με κλιμάκια και στις πέντε πόλεις της ελεύθερης Κύπρου. Είναι δε μεγάλη τιμή και περηφάνια που αντιπροσωπεύουμε ένα από τους μεγαλύτερους συλλόγους στην Ευρώπη, μέσα από μια ποιοτική και στενότατη συνεργασία με πολλαπλά ποδοσφαιρικά αλλά και κοινωνικά οφέλη για τους ποδοσφαιριστές μέλη μας και γενικότερα τον αθλητισμό στην Κύπρο. Ευχαριστούμε τη διοίκηση της ακαδημίας και του δικτύου Σχολών για αυτή την ευκαιρία που μας παρέχεται και συγχαίρουμε παράλληλα τον ηγέτη μας κύριο Μαρινάκη για το μεγαλεπήβολο έργο που επιτελεί στον τομέα των ακαδημιών μέσα από τη δική του έμπρακτη υποστήριξη».

Αξίζει να σημειωθεί πως ομάδες από μητροπόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Μόντρεαλ και το Βανκούβερ αντιλαμβανόμενες την ολοένα και μεγαλύτερη παρουσία του Ολυμπιακού σε επίπεδο ακαδημιών στο διεθνή ποδοσφαιρικό χώρο, έχουν ζητήσει συνεργασία.
Το επίτευγμα αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Πίσω από τη… βιτρίνα υπάρχει η αέναη προσπάθεια του επιτελείου της Διεύθυνσης Σχολών. Επί ημερών Βαγγέλη Μαρινάκη, με τον ηγέτη του Θρύλου να παρέχει αμέριστη στήριξη στη βάση της ερυθρόλευκης πυραμίδας, τα στελέχη της Διεύθυνσης Σχολών έχουν αναγάγει το να ακουστεί το όνομα του Ολυμπιακού απ’ άκρη σε άκρη της Γης σε αυτοσκοπό. Ο διευθυντής Δικτύου Σχολών, Βασίλης Νάνος και οι συνεργάτες του, Έλσα Πιτσάκη, Χρήστος Σολωμός και Νίκος Σπίνος δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό αφού εκτός από το μεγάλο έργο εντός Ελλάδας, έχουν μετατρέψει τον Ολυμπιακό κυρίαρχο και στο εξωτερικό σε επίπεδο ακαδημιών.

Τα λόγια του κ. Βασίλη Νάνου είναι χαρακτηριστικά:

«Ο Ολυμπιακός είναι η πιο σημαντική ομάδα του ελληνικού ποδοσφαίρου, από τις κορυφαίες στον κόσμο και οφείλει να βρίσκεται δίπλα σε όλους τους Έλληνες φιλάθλους, ειδικότερα σε αυτούς της Ελληνικής ομογένειας.

Η φιλοσοφία της διοίκησης είναι αφενός να διευρύνει σε οικουμενικό επίπεδο τις ακαδημίες και αφετέρου να παρέχει όλες τις κατάλληλες συνθήκες για τη σωστή εκπαίδευση των νέων που αγαπούν το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό γενικότερα, σύμφωνα πάντα με τις αρχές και το όραμα της ομάδας.

Οι σχολές μας σε Αμερική, Καναδά, Ευρώπη, Αυστραλία και Ασία δείχνουν ότι ο αθλητισμός, η επαγγελματική δουλειά και η σωστή εκπαιδευτική προσέγγιση είναι παγκόσμια γλώσσα.

Η αγάπη για τα παιδιά, το ποδόσφαιρο και τον Ολυμπιακό ενώνει όλες τις Σχολές και είμαστε περήφανοι που βλέπουμε ολοένα και περισσότερα παιδιά να φορούν το δαφνοστεφανωμένο στο στήθος!».

Thrylos24.gr

Ακολουθήστε στο Google News το THRYLOS24 και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από το THRYLOS24