Περί ενστίκτου ο λόγος…
Μπλατ και παίχτες από τις πρώτες τους δηλώσεις, τόνισαν πως το νέο μπάσκετ που θα παίξει ο Θρύλος, θα βασίζεται στο "ένστικτο". Τι εννοούν όμως με αυτό και γιατί αποτελεί τη σημαντικότερη πινελιά του νέου project;;; Γράφει ο Διονύσης Σπανομανώλης
Από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας, άπαντες στο μπασκετικό τμήμα ήταν κατηγορηματικοί. Φέτος θα αλλάξει ο τρόπος παιχνιδιού. Φέτος θα δούμε κάτι νέο. Ταχύτητα, ενέργεια και κυρίως ΕΝΣΤΙΚΤΟ, ήταν οι λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν από ΟΛΟΥΣ τους παίχτες αλλά και τον coach Μπλατ, στις πρώτες τους δηλώσεις. Τι είναι όμως αυτό το “ένστικτο” το οποίο τείνει να γίνει”καραμέλα” στα χείλη όλων των ερυθρόλευκων;;;
Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Το “ένστικτο” είναι ο… τρόπος παιχνιδιού του coach Μπλατ. Αυτό κάνει ο Αμερικάνος προπονητής. Αυτό πρεσβεύει. Το μπάσκετ ενστίκτου. Κοινώς την ελευθερία κινήσεων, την λήψη πρωτοβουλιών. Ο coach βασίζεται ΠΡΩΤΑ στην αξία και το ταλέντο των παιχτών του και ύστερα στα συστήματα/plays κτλ. Αυτό τον καθιέρωσε σαν έναν εκ των κορυφαίων Ευρωπαίων προπονητών. Αυτό τον εκτόξευσε με την άκρως τιμητική παρουσία του στους Cleveland Cavaliers. Αυτό ήρθε λοιπόν να “διδάξει” και στο λιμάνι.
Ο Ολυμπιακός των προηγούμενων ετών, ήταν στατικός. Μονοδιάστατος. Προβλέψιμος. Συγκεκριμένα plays. Συγκεκριμένες κινήσεις του κάθε παίχτη στο επιθετικό κομμάτι του παρκέ. Συγκεκριμένοι ρόλοι.
Αυτός φέτος λοιπόν θα αλλάξει. Εκτός από τα βασικά στοιχεία που θα περάσει ο coach Μπλατ (transition σε κάθε ευκαιρία, γρήγορη κυκλοφορία και συνεχής κίνηση, είναι ως γνωστόν το ευαγγέλιο του νέου προπονητή), οι παίχτες θα έχουν σαφώς μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και πρωτοβουλιών. Θα εμπιστεύονται το ένστικτό τους. Κοινώς θα βλέπουμε πολλές περισσότερες isolation καταστάσεις (με post up game από τους ψηλούς και με drive από τους περιφερειακούς) και βέβαια πιο άμεσες και γρήγορες (συνήθως κάτω των 14″) επιθέσεις.
Έτσι λοιπόν παίχτες με αδιαμφισβήτητο επιθετικό ταλέντο όπως ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης, ο Στρέλνιεκς ή από τους νέους ο Γκος ή ο Λίντεϊ, θα έχουν το ελεύθερο να αποφασίζουν με πιο τρόπο θα επιτεθούν. Ανάλογα λοιπόν με την κατάσταση και τις συνθήκες του κάθε αγώνα, θα υπάρχει μεγάλη επιθετική ευελιξία.
Η διαφορά στην “λογική” του τρόπου επίθεσης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, θα είναι δε, τόσο μεγάλη (από τον απόλυτο σετ ρυθμό, στον απόλυτα ελεύθερο και γρήγορο), που καθιστά το “ένστικτο” την σημαντικότερη παράμετρο του νέου project. Την σημαντικότερη πινελιά του νέου προπονητή. Την σημαντικότερη αλλαγή. Ειδικά οι “παλιοί” θα χρειαστούν χρόνο για να αφομοιώσουν το νέο στυλ παιχνιδιού και την μεγάλη ελευθερία που πλέον θα υπάρχει. Όσο πιο γρήγορα λοιπόν, δέσει το ρόστερ (παλιοί και νέοι) και όσο πιο σωστά* βγάλει η ομάδα στο παρκέ αυτό το “ένστικτο”, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα του νέου Θρύλου!
* Το ότι θα υπάρχει ελευθερία και πίστη στις αποφάσεις του κάθε παίχτη, δεν σημαίνει πως η ομάδα θα παίζει άναρχο μπάσκετ. Πρέπει λοιπόν, να εμπιστεύεται σωστά και προς όφελος της ομάδας ο κάθε παίχτης το ένστικτο του. Και αυτό το χάρισμα δεν το έχουν όλοι. Οπότε προφανώς δεν θα έχουν όλοι οι παίχτες την ίδια εν λευκώ ελευθερία κινήσεων και αποφάσεων.
Υ.Γ : Το “μπάσκετ ενστίκτου” το παίζουν ουσιαστικά ΟΛΕΣ οι ομάδες στο ΝΒΑ (ίσως εκτός των πιο “εξευρωπαϊσμένων” , Σπερς και Ρόκετς). Αυτό είναι το κλασικό αμερικάνικο στυλ επίθεσης.
Στην Ευρώπη δε, το έχει διδάξει η Μακάμπι. Απλά τα τελευταία χρόνια το παίζει με τον (τελείως) λάθος τρόπο. Και ο (μέγας) Μπαρτζώκας στην Χίμκι, παρουσιάζει ένα τέτοιο ελεύθερο στυλ μπάσκετ.